Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

NEVI zet expertdeur op een kier

In augustus vroeg InkopersCafe.nl welke opleiding een inkoper het beste kon volgen. We ontvingen een groot aantal reacties, waaronder ook een aantal kritische reacties over de opleidingen van NEVI. NEVI wordt gezien als een traditionele theoretische inkoopopleiding. De examens zijn volgens de reacties nog vooral gericht op ‘rijtjes stampen’. Verder wordt er gesteld dat het ‘een doorn in het oog is dat je eerst NEVI 1 moet doen, voordat je NEVI 2 kan volgen’. Het leek ons hoog tijd om eens bij NEVI aan tafel te gaan zitten.

InkopersCafe.nl spreekt met Jan Roddeman, Manager Vakopleidingen bij NEVI , en Jeroen Hulsman, Directeur Opleidingen en Examens bij NEVI. Zij herkennen beiden wel de starheid, die door de studenten wordt ervaren. “We hebben een examenproces aan de achterkant. Dit heeft als consequentie dat we niet zomaar iets kunnen veranderen in onze opleidingen en de wijze van examineren. We worden hierop gecontroleerd door onze toezichthouder: de Examenkamer. Aanpassingen moeten we legitimeren en toetsen aan de beoogde beroepsnorm per opleidingsniveau. Zo behoudt het NEVI-diploma zijn waarde”, stelt Roddeman.

Deur geopend
Toch geven Roddeman en Hulsman aan wel te luisteren naar het commentaar uit de markt. Roddeman: “We hebben sinds 1 september 2015 de deur geopend voor inkoopprofessionals om op Expertniveau (NEVI-2) in te stromen. We hebben daarom een toelatingsprocedure met toelatingstoets ontwikkeld. Als je een hbo-diploma hebt en je bent een jaar actief in een inkoopfunctie, dan volg je een kort toelatingsprogramma met een afrondende toelatingstoets. Als je dat goed afrond, dan mag je direct bij Expert NEVI-2 instromen.”

Kans van slagen
“Als je de deur opent, moeten er wel mensen naar binnen lopen, die ook echt een kans hebben om te slagen”, vervolgt Roddeman. “Aan het instroomniveau moeten daarom voorwaarden gesteld worden.” Iemand met een mbo-diploma, kan om deze reden niet via de toelatingsprocedure instromen in de expertklas. “Om op expertniveau te kunnen excelleren moet je wel een bepaald conceptueel denkvermogen hebben, want het is hbo+-niveau. Je moet tevens ervaring in een inkoopfunctie hebben”, stelt de Manager Vakopleidingen. “Bij vakopleidingen zie je dat er lineariteit in zit”, voegt Jeroen Hulsman toe. “Bij het reguliere onderwijs begin je ook bij mbo, ga je vervolgens naar het hbo en tot slot wo.”

Starheid
“De inhoudelijke starheid die wel eens wordt ervaren, is het gevolg van de noodzaak van het bewaken van de kwaliteit van de verschillende opleidingsniveaus. Op het hbo kun je ook niet zeggen: ‘ik vind dit niet interessant, laten we het overslaan’”, vervolgt Hulsman. “We hebben enthousiaste docenten, die uit het vak komen. Zij delen graag hun ervaringen met cursisten, maar we moeten hen wel sturen met lesplannen. Ze moeten namelijk opleiden naar het gewenste niveau. Bij de trainingen wordt hier flexibeler mee omgegaan, omdat hier geen formeel toetsmoment aan vastzit.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (5)

inkoperscafe gebruiker 1 februari 2016 19:22 uur

Wonderlijk dat Rodderman en Hulsman de starheid, en het niet meegaan met de tijd, de examenkamer verwijten. De examenkamer houdt toezicht op meer opleidingsinstituten. En die andere instituten gaan wel mee met hun tijd hoor. Door bijvoorbeeld examens in digitale vorm te verlenen. Nevi niet... Nevi laat KLANTEN Mil en nevi2, in in een opgewaardeerde paardenmanege, met hetzelfde licht als kippen in een legbatterij krijgen, twee en en half uur lang, met pen en papier, examens maken waarvan iedereen weet dat er disproportioneel veel onzekerheid wordt geboden over de wijze van beantwoording. Vanochtend had ik examen Nevi2 deel 1 (Basismodule inkoop en aanbesteden). Ik begrijp de klachten, die algemeen bekend zijn op alle Nederlandse inkoopafdelingen, nu pas echt. Ervaren inkopers, (minstens) HBO niveau, die echt serieus hebben gestudeerd en zich grondig op het examen hebben voorbereid, weten na het examen te hebben afgelegd (waarvoor veel te weinig tijd is) echt niet meer of ze wel of geen onvoldoende hebben. Nevi, ga eens mee met je tijd, verschuil je niet achter de examenkamer, investeer in een wijze van examinering dat aansluit op deze tijd, aansluit op de lesstof en aansluit op het werkveld. Want eigenlijk is Nevi al failliet, ze hebben alleen nog heel veel geld op de bank.

inkoperscafe gebruiker 12 december 2015 11:58 uur

Dus als je met vlag en wimpel slaagt voor de toelatingstoets, maar je hebt geen hbo papiertje mag je niet mee doen?? Bizar. Dit is natuurlijk disproportioneel. Als deze drempel gemaakt is door een inkoper, zou die er aan toevoegen, hbo-diploma of gelijkwaardig. Natuurlijk is 15 jaar inkoop ervaring + een relevante MBO opleiding gelijkwaardig. Zo niet dat blijkt dat ongetwijfeld wel uit de toelatingstoets.

inkoperscafe gebruiker 9 december 2015 21:32 uur

Mijn ervaring is dat je in het begin van een opleiding flink moet investeren om daadwerkelijk een niveau te halen waar het bedrijfsleven iets aan heeft. Om die investering te kunnen doen is de basis en capaciteit van groot belang. Ik vind het daarom terecht dat HBO voor de instroom bij Expert Nevi 2 wel een minimale norm is. Natuurlijk is ervaring in het inkoopvak ook een belangrijk element, maar ervaring in de ene organisatie is totaal anders dan in de andere organisatie en dan heb ik het nog niet over brancheverschillen. Niet alleen het niveau van schoolverlaters is heel verschillend, dat is ook tussen inkopers met (vele jaren) ervaring. Ik vind het een goede zaak dat Nevi hier heel kien op is en ik hoop dat men de deur inderdaad niet verder opent. Jeroen en Jan kennende komt dat wel goed!

inkoperscafe gebruiker 9 december 2015 17:43 uur

Iemand met een mbo-diploma, kan om deze reden niet via de toelatingsprocedure instromen in de expertklas. Wat kortzichtig. M.a.w.: iemand met MBO opleiding en 15 jaar + ervaring binnen de inkoop en een managersfunctie heeft kan niet instromen omdat hij geen HBO diploma heeft. Volgens mij gaat het toch om werk/denk niveau, en het niet om het hebben van een bepaald papiertje. Plus daarbij: het HBO niveau van vandaag de dag is gelijk aan het MBO van pakweg 20 jaar geleden. Als ik zie wat er tegenwoordig vanuit het HBO het bedrijfsleven instroomt..... om te huilen af en toe

inkoperscafe gebruiker 7 december 2015 12:12 uur

Kan de auteur een conclusie geven op de centrale vraag "beste inkoopopleiding?" Er is immers geen enorm aanbod op het gebied van pure inkoopopleidingen.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres