Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

NEVI wordt steeds commerciëler

De vereniging NEVI en haar commerciële opleidingen zijn sterk met elkaar verbonden. In mailings van de vereniging worden opleidingen en trainingen van NEVI aangeprezen en ook op de evenementen liggen de folders van NEVI opleidingen en NEVI Purspective duidelijk in het zicht. “Dat terwijl NEVI eigenlijk een onafhankelijke vereniging zou moeten zijn”, reageren verschillende bezoekers op InkopersCafe.nl. “Een kwaliteitslabel voor inkopers is wenselijk, maar niet via een instituut dat voornamelijk een commercieel belang nastreeft”, stelt een lezer van de site. Hoe denkt NEVI hier zelf over?

“Wij erkennen dat NEVI commercieel opereert”, geeft Jeroen Hulsman, directeur opleidingen en examens bij NEVI, toe. “NEVI is al sinds 1956 het kennisnetwerk voor inkoop en supply management en bood als eerste inkoopopleidingen aan. Toen was er nog niets voor inkopers geregeld. Nu zitten we in dat spel met andere opleiders. Het is zo gegroeid en heeft ons ook veel gebracht. De opbrengsten van de opleidingen gaan namelijk weer rechtstreeks naar de vereniging. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het geven van advies over de vormgeving van de Aanbestedingswet. Of voor het gedeeltelijk financieren van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van inkoop en supply management. Je kunt het zien als belangenverstrengeling, maar aan de andere kant is het ook een belangrijke motor onder de vereniging.”

Opleidingen als speerpunt
“Als je kijkt naar de, in de statuten van de Vereniging verwoorde, missie dan wordt opleiden genoemd als een van de speerpunten voor NEVI”, vervolgt Jan Roddeman, Manager Vakopleidingen van NEVI. “Als het op een gegeven moment succesvol is, gaan mensen er toch op een andere manier naar kijken.” Biedt NEVI dan ook mogelijkheden voor andere opleiders? “Met hogescholen werken we al heel lang samen. We sponsoren hoogleraren en hebben convenanten over vrijstellingen. Als mensen opleidingen hebben gedaan bij een hogeschool, dan kunnen ze bij ons instromen in vervolgopleidingen.”

Concurrenten
Particuliere opleiders worden hier niet in meegenomen. “Dat zijn andere partijen dan de hogescholen”, vindt Roddeman. “Particuliere opleiders zien wij als concurrenten in de inkoopopleidingsmarkt, terwijl hogescholen met ons samenwerken om het inkoopvak in het reguliere onderwijs te laten landen.”

Ruimere markt
Ondanks de toenemende concurrentie merkt NEVI dat niet in het aantal studenten. “We hebben een stabiel aantal, ook de afgelopen jaren. Dat komt omdat inkoop meer ‘in the picture’ is komen te staan. Alternatieve aanbieders hebben ook de kans gezien om daar iets mee te doen”, vertelt Hulsman. “De markt wordt ruimer en de concurrentie groter. Dat vinden wij goed. Dat prikkelt ons, helpt ons ook verder en bedient de populatie die soms iets anders wil dan een vakdiploma. We leren van hen en zij leren van ons.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 12 januari 2016 13:04 uur

Mag een vereniging zoals de NEVI commercieel acteren in de markt? Of dient de vereniging een zogenaamd hoger doel. Deze discussie geef precies de transitie weer waarin het vak zich bevindt. De kennisontwikkeling vindt tegenwoordig voor een deel plaats in de praktijk en het inkoopvak maakt door alle ontwikkelingen zelf een transitie door omdat de positie van in inkoop binnen bedrijfsprocessen en ketenmanagement verandert. De vraag is hoe je die nieuwe kennis toegankelijk maakt voor collega's. Waarom zou dat niet op deze manier kunnen? Dat kan prima zolang het commerciële belang niet leidend is maar dienend aan die zo belangrijke kennisontwikkeling. Deze discussie is relevant en kan ook bedreigend zijn voor partijen die hun brood verdienen met trainingen. Ik denk dat het belangrijk is dat het ontsluitend van relevante kennis uitgangspunt moet zijn. Dat kun je op vele manieren 'organiseren', maar dat zou niet leidend moeten zijn in deze discussie. NEVI zou als vereniging ook kunnen kiezen voor een coöperatieve structuur waarbinnen iedereen relevante kennis en waarde kan toevoegen. NEVI kan zich op die manier verder ontwikkelen vanuit een breed draagvlak van kennissuppliers en afnemers. Je zult het met elkaar moeten doen, bij voorkeur zonder al te veel commerciële "hekjes" te plaatsen.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres