Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

NEVI PMI: inkoopkosten blijven dalen

De gemiddelde inkoopkosten in de Nederlandse productiesector waren in januari opnieuw lager. Dat blijkt uit de index van de maandelijkse NEVI PMI®.[slide] Deze daling van de inkoopprijzen was afgelopen maand aanzienlijk groter dan in december en de grootste sinds mei 2009. Ruwweg 30% van de panelleden maakte melding van lagere inkoopprijzen in deze onderzoeksperiode en dit werd over het algemeen toegeschreven aan de lagere olie- en staalprijzen.

Er werden voor de achttiende opeenvolgende maand sowieso meer grondstoffen en halffabricaten ingekocht, maar deze groei was het laagst sinds augustus. De voorraad ingekochte materialen daalde wederom. De levertijden werden langer en wel in de grootste mate in tien maanden. Nederland is desondanks economisch het jaar goed begonnen. Met een stijging van 53.5 in december naar 54.1 deze maand, laat de NEVI PMI® zien dat de forse groei in januari doorzette. De score van januari is het één na hoogste cijfer sinds februari 2014.

Groeiende productie
De productie groeide opnieuw aanzienlijk en was groter dan in december. Deze groei werd aangewakkerd door de toename van het aantal nieuwe orders, voor de negentiende maand op rij. De exportorders namen voor de eenentwintigste opeenvolgende maand toe. Deze toename was aanzienlijk, maar wel iets kleiner dan vorige maand.  

Overcapaciteit
De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde opnieuw, wat nog steeds wijst op overcapaciteit. Wel was deze daling de kleinste in vier maanden. De voorraad eindproducten daalde fors en in de grootste mate sinds februari 2014. De prijzen die de Nederlandse producenten voor hun eindproducten in rekening brachten, daalden in januari opnieuw. Deze daling was bovendien de grootste in twintig maanden. De gegevens wijzen erop dat de lagere verkoopprijzen het gevolg waren van een combinatie van lagere inkoopkosten en grote concurrentiedruk. In januari nam de werkgelegenheid voor de tiende maand op rij toe, zij het bescheiden. 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres