Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

NEVI PMI bereikt opnieuw recordhoogte

De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) is in januari wederom gestegen naar een nieuw record van 62,5. Deze waarde is net iets hoger dan het eerdere hoogst genoteerde niveau van november. Vooral de levertijden, en de voorraad ingekochte materialen stegen hard en bereikten daarmee de hoogste waarde sinds het begin van dit onderzoek. Dat meldt NEVI.

Ook de productieomvang nam sterk toe en was opnieuw een van de grootste tot nu toe, al was het wel de kleinste toename in drie maanden. De groei van de nieuwe orders uit het binnen- en buitenland bleef in de buurt van de eerdere records. Maar vooral de voorraad ingekochte materialen en de levertijd stegen hard.

Voorraad ingekochte materialen
De voorraad ingekochte materialen nam in ongekende mate toe. De Nederlandse producenten kochten namelijk veel materialen in, uit angst voor een grondstoftekort. De groei van de materiaalvoorraad kwam in januari uit op een waarde van zo’n 57 en is daarmee het hoogst sinds het begin van dit onderzoek in maart 2000. Daarnaast komt de huidige periode van groei nu op zeventien maanden.

Levertijden
De levertijden hebben sinds het begin van dit onderzoek nog nooit zo lang geduurd, meldden de Nederlandse producenten. Meer dan een derde van de respondenten gaf aan dat de levertijden langer waren dan de vorige maand. Als oorzaak hiervoor noemden zij het grondstoftekort.

NEVI PMI
De NEVI PMI wordt opgesteld aan de hand van een maandelijkse vragenlijst die door zo’n 350 inkoopmanagers uit heel Nederland wordt ingevuld. Het is een samengestelde index die is ontworpen om een duidelijk beeld te krijgen van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. Als de PMI een waarde heeft van 50,0, dan is er geen sprake van verandering in de economische activiteiten. Ligt de waarde onder de 50,0, dan is er sprake van een daling. Een score boven de 50,0 geeft een stijgende economie aan. Hoe groter de afwijking van 50,0, hoe groter de mate van verandering in de index.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres