Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

NEVI: “Inkoper heeft geen wet kinderarbeid nodig”

Het is onduidelijk of de Wet zorgplicht kinderarbeid er gaat komen. De behandeling van de wet in de Eerste Kamer werd in december uitgesteld tot na het kerstreces, maar is er tot op heden ook nog niet gekomen. Daarnaast lijkt er weinig politieke steun te zijn om de wet daadwerkelijk door te voeren. Karin van IJselmuide, voorzitter NEN-normcommissie ISO 20400 en trainer bij NEVI vindt het niet doorgaan van de wet ‘goed nieuws voor de inkoper’.

Volgens Van IJselmuide gaat het bij sociale aspecten immers niet alleen om kinderarbeid, maar ook om andere niet-wenselijke arbeidsomstandigheden conform principles ILO. Deze zijn vaak onderdeel van een contract en dit betekent dat de inkoper professioneel contractmanagement moet inrichten, de dialoog aan moet gaan met leveranciers en Due Diligence moet aanpakken. “Oftewel: een goed opgeleide professionele inkoper of contractmanager heeft geen speciale wet nodig.”

Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel van initiatiefnemer Attje Kuiken (PvdA) voorziet in de invoering van de zorgplicht, die moet voorkomen dat Nederlandse producten met behulp van kinderarbeid tot stand komen. Bedrijven moeten het nodige doen om kinderarbeid te voorkomen. Als na een klacht en toetsing blijkt dat het bedrijf zijn verplichtingen volgens de wet niet nakomt, dan kan een bestuurlijke boete worden opgelegd. Bestuurders van bedrijven die meerdere keren beboet zijn, kunnen strafrechtelijk vervolgd worden.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres