Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

NEVI: voor iedere inkoper een geschikte opleiding!

“Gevraagd: NEVI 1.” Het zal iedere inkoper bekend in de oren klinken. Toch zien inkopers soms over het hoofd dat NEVI nog veel meer opleidingsmogelijkheden biedt. Zo kun je leergangen, masterclasses en trainingen volgen. En dat zijn vrijwel allemaal praktijkgerichte trainingen die worden gegeven door mensen met ruime ervaring in het vak. Bovendien zijn de opleidingen, benadrukt Mariska van Wijnen, programmamanager bij NEVI, “speciaal ingericht zodat ze goed te combineren zijn met werk en privé. Studenten kunnen bijvoorbeeld kiezen tussen avond- en dagopleidingen.”

Van Wijnen vertelt dat NEVI beschikt over 8 vakopleidingen waar een diplomatraject aan vast zit. “Dat zijn opleidingen waarvoor je examens doet en opdrachten waar cijfers aan verbonden zijn. Wanneer je alles gehaald hebt, krijg je een branche-erkend diploma. Er zijn echter ook inkopers die geen tijd hebben om een compleet traject te doorlopen van 1/1,5 jaar, daarom hebben we leergangen, masterclasses en trainingen ontwikkeld. Slechts aan een klein aantal trainingen en vakopleidingen zijn toelatingseisen verbonden, omdat er een bepaald niveau gewaarborgd moet worden. Iemand die net in inkoop komt kijken kan bijvoorbeeld niet in een leergang strategische inkoop geplaatst worden. De rest van de trajecten staan voor iedereen open voor inschrijving.”

Toelatingseisen
Studenten hoeven zich niet al te veel zorgen te maken over de toelatingseisen. NEVI-1 (Professional) is toegankelijk voor iedereen die beschikt over minimaal MBO werk- en denkniveau. Als je vervolgens NEVI-1 afrond kun je naar NEVI-2 (Expert). En voor wat meer ervaren inkopers die NEVI 1-niveau hebben, maar geen NEVI 1-diploma is zelfs een speciale toelatingsprocedure bedacht, waarbij je via zelfstudie, twee workshopdagen en een toets toegelaten kunt worden tot NEVI-2.

Maastricht University
Het Procurement Management Program en het Procurement Leadership Program zouden NEVI 3 en 4 genoemd kunnen worden, maar van Wijnen benadrukt dat het niveau hier dan ook een stuk hoger ligt. “Veel studenten die net van het HBO of WO afkomen, willen gelijk ‘leader’ worden. Dat begrijpen wij, maar je moet wel een dosis werkervaring hebben om dat programma te kunnen doen. Het management programma is ook geschikt voor startende managers, maar het leadership programma is zelfs een programma op MBA-niveau, in samenwerking met Maastricht University. Er zit dan ook een intakeprocedure aan vast. Je hoeft niet NEVI-1 of 2 afgerond te hebben, maar je moet wel aantonen dat je het juiste opleidingsniveau en voldoende inkoopervaring hebt om te worden toegelaten.”

Leergang
De opleidingen zijn vooral bedoeld voor inkopers die een diploma willen halen. Studenten kunnen echter ook kiezen voor een korte leergang. Volgens van Wijnen zijn dit “intensieve trajecten waarbij in ruim drie maanden, verdeeld over vijf blokken van 2,5 dag, een versnelde vakopleiding langskomt. Er zit geen examen aan vast, maar er moeten wel in opdrachtvorm casussen uitgewerkt worden. Daar zit niet veel voorbereiding aan vast, maar soms moet er een boek of een artikel bestudeerd worden.”

Trainingen
Inkopers die zich in korte tijd willen specialiseren kunnen ook bij NEVI terecht. Zo kunnen ze een masterclass of een training volgen. Van Wijnen legt uit: “De masterclasses zitten op een hoger niveau van de markt en bedienen een niche stukje van de markt, zoals Waardegericht inkopen van Gerco Rietveld, of opdrachtgeverschap bij een woningcorporatie. Daarnaast hebben we zo’n 60 trainingen waar inkopers hun vakkennis kunnen verbreden op een heel specifiek onderwerp, zoals onderhandelen, aanbesteden of het maken van een spend-analyse. We merken dat cursisten het heel prettig vinden dat bepaalde algemene onderwerpen door ons met een inkoopsausje worden overgoten, zodat het altijd direct toepasbaar is in de praktijk.”

Ikea
Om haar opleidingen relevant te houden kijkt NEVI ieder jaar weer naar mogelijke aanpassingen en vernieuwingen. Daarnaast probeert het zoveel mogelijk te werken met mensen uit het vak. De masterclass ‘Inkopen in de zorg’ wordt onder andere gegeven door Erik van Raaij, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit met als specialiteit Inkopen in de Zorg. Voor de leergang Inkopen van GWW (Grond- Weg- en Waterbouw) is een samenwerking aangegaan met CROW. En in het Leadership programma is een module in Zweden opgenomen. Studenten brengen dan ook een bezoek aan Ericsson en Ikea.

Netwerk
Dankzij deze praktijkgerichte aanpak en de combinatie met de verenigingskant van NEVI kunnen studenten ook een groot netwerk opbouwen. Van Wijnen stelt echter dat studenten zich dat vaak nog te weinig beseffen. “NEVI organiseert volop kennissessies, die gratis toegankelijk zijn voor NEVI-leden. Dat zijn vaak hele leuke evenementen waar inkopers naar toe kunnen gaan om te netwerken én hun kennis op peil te houden. Ook ontvangen leden het vakblad Deal! en kunnen ze een self-assessment doorlopen. Dat is een meerwaarde die door velen niet gezien wordt, omdat ze NEVI alleen kennen van de opleidingen. Veel studenten die lid worden omdat ze zo korting krijgen op de opleidingen, beseffen dan ook niet dat het lidmaatschap veel meer biedt dan die korting alleen. En het is zonde dat ze daar geen gebruik van maken.”

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres