Magnifying glass Close

Negatief importadvies voor Maleisisch hardhout

De Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) adviseert staatssecretaris Atsma van Milieu om voorlopig geen Maleisisch hardhout in te voeren. Het materiaal zou niet voldoen aan de Nederlandse duurzaamheidscriteria.

Volgens TPAC heeft de Maleisische overheid te weinig oog voor de situatie van inheemse volkeren. Deze stammen maken gebruik van de landelijke bossen om te jagen en te verzamelen. Op basis hiervan zouden zij aanspraak kunnen maken op bepaalde rechten, zoals toestemming voor houtkap en compensatie. Hun positie wordt echter ‘niet erkend en maar gedeeltelijk gerespecteerd,’ zo meent het TPAC.

Grote gevolgen
Het advies heeft ingrijpende gevolgen voor de handel in Maleisisch hout. Nederland voert jaarlijks voor 160 miljoen euro aan deze grondstof in en vormt daarmee een belangrijke afzetmarkt voor Maleisië. Toen de duurzaamheidskwalificatie van het hout eerder dit jaar al vertraging opliep, dreigde het land nog om een handelsconflict bij de WTO neer te zullen leggen.

Duurzaamheid
Het Rijk en lagere overheden hebben afgesproken om alleen duurzaam aan te besteden. FSC- en PEFC-hout voldoen volgens de toetsingsnormen van het TPAC wel aan deze eis. Voor wat betreft Maleisisch hardhout wordt verwacht dat staatssecretaris Atsma het negatieve advies overneemt.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres