Magnifying glass Close

Nederlandse suikerbietenteelt zal toenemen

De suikercoöperatie Suiker Unie verwacht een flinke toename van de suikerbietenteelt in Nederland. De productiebeperking op suiker is in Europa, na 50 jaar, komen te vervallen. Daardoor verwacht Suiker Unie een toename van 20 tot 25 procent, meldt NOS.

Er is wel een probleem hierbij. Door het vervallen van het quotum kan de prijs heel erg gaan schommelen. Albert Markusse, directeur van de Suiker Uni, noemt dit een lastig punt, omdat het voor de agrariërs voor veel onzekerheid zorgt. Hij wil daarom een basisprijs voor de suikerbieten afspreken.

Arme productielanden
Het vervallen van het quotum zal grote gevolgen hebben voor de armere productielanden in Afrika, Azië of Zuid-Amerika. Door het quotum werd er in Europa minder suiker geproduceerd dan dat er werd verbruikt. Dat tekort moest worden ingekocht bij die arme productielanden. Nu het quotum vervalt, kan Europa zelf genoeg produceren om het tekort aan te vullen. De armere productielanden zullen dus moeten concurreren om overeind te blijven.

Suikerbieten
Wereldwijd groeit de suikermarkt met zo’n 3 miljoen ton per jaar, dat is ongeveer drie keer de totale Nederlandse productie. Suikerbieten worden voor veel producten gebruikt. Het is niet alleen in voedsel te vinden, maar ook in chemie.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres