Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nederlandse suikerbietenteelt zal toenemen

De suikercoöperatie Suiker Unie verwacht een flinke toename van de suikerbietenteelt in Nederland. De productiebeperking op suiker is in Europa, na 50 jaar, komen te vervallen. Daardoor verwacht Suiker Unie een toename van 20 tot 25 procent, meldt NOS.

Er is wel een probleem hierbij. Door het vervallen van het quotum kan de prijs heel erg gaan schommelen. Albert Markusse, directeur van de Suiker Uni, noemt dit een lastig punt, omdat het voor de agrariërs voor veel onzekerheid zorgt. Hij wil daarom een basisprijs voor de suikerbieten afspreken.

Arme productielanden
Het vervallen van het quotum zal grote gevolgen hebben voor de armere productielanden in Afrika, Azië of Zuid-Amerika. Door het quotum werd er in Europa minder suiker geproduceerd dan dat er werd verbruikt. Dat tekort moest worden ingekocht bij die arme productielanden. Nu het quotum vervalt, kan Europa zelf genoeg produceren om het tekort aan te vullen. De armere productielanden zullen dus moeten concurreren om overeind te blijven.

Suikerbieten
Wereldwijd groeit de suikermarkt met zo’n 3 miljoen ton per jaar, dat is ongeveer drie keer de totale Nederlandse productie. Suikerbieten worden voor veel producten gebruikt. Het is niet alleen in voedsel te vinden, maar ook in chemie.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres