Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nederlandse overheid mag Maleisisch hardhout inkopen

Na een jarenlange discussie heeft het kabinet de knoop doorgehakt: de Nederlandse overheid mag het hardhout uit Maleisië inkopen. Dit meldt Staatsecretaris Sharon Dijksma (PvdA, milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Deze beslissing moet een einde maken aan het conflict over het Maleisische hout.

Ook al zit er een MTCS-keurmerk op, het hout uit Maleisië is al jarenlang een probleem. Natuurorganisaties als het Wereld Natuur fonds en Greenpeace beweerden, volgens Trouw, dat bij de kap van bossen te weinig bomen terug worden geplant. Daarnaast zouden de rechten van de lokale bevolking niet worden gerespecteerd.

Goedkeuring
Dijksma hoopte het hout alsnog goedgekeurd te krijgen en reisde daarom af naar Maleisië. Daar raakte ze ervan overtuigd dat de problemen met kaalkap en het schenden van lokale belangen zijn opgelost. Ook de toetsingscommissie reisde afgelopen maand naar Maleisië voor een veldonderzoek. Ondanks dat de toetsingscommissie er maar drie dagen was zagen zij dat de knelpunten aangaande MTCS goed genoeg zijn opgelost. Voor Dijksma is hiermee de weg vrij voor import het Maleisische hardhout.

Belangrijke leverancier
Maleisië is een van de belangrijkste leveranciers van tropisch hardhout voor Nederland. Het Rijk en provincies wilden daar sinds 2010 al gebruik van maken, maar mochten het niet. Commerciële bouwbedrijven mochten het hardhout wel inkopen, en deden dit vorig jaar voor meer dan 94 miljoen euro.  

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres