Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nederlandse bedrijven onvoldoende voorbereid op Brexit

Bedrijven hebben nu slechts twee documenten nodig om een Brits product te importeren naar Nederland. Na het Britse vertrek uit de EU zullen er voor dezelfde transactie mogelijk 9 documenten nodig zijn. Daarnaast kan de Brexit leiden tot langere wachttijden aan de Rotterdamse haven en een ontwrichting van supply chains. De Douane en Havenbedrijf Rotterdam waarschuwen dat Nederlandse bedrijven hier onvoldoende op voorbereid zijn.

Mark Dijk, hoofd externe relaties bij Havenbedrijf Rotterdam stelt dat er 35.000 Nederlandse bedrijven zijn die direct of indirect een handelsrelatie hebben met het Verenigd Koninkrijk. Onderzoek zou uitwijzen dat slechts 18% daarvan zich voorbereid op Brexit. Aangezien Nederland een belangrijk transitland is, kan dat niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse, maar ook voor de Europese economie.

Zekerheid
Veel bedrijven stellen zich niet te kunnen voorbereiden op Brexit, omdat er nog te veel onzekerheid is. Roel van ’t Veld, Brexit-verantwoordelijke bij de Douane, stelt dat die onzekerheid vooral politiek gerelateerd is. In veel andere opzichten is het vrij duidelijk wat er na Brexit gaat gebeuren. Zo zal handel met het VK zeker met douaneformaliteiten te maken krijgen, of er nou een ‘hard’ of een ‘soft’ Brexit komt.

Derde land
Volgens van ’t Veld is de Douane goed voorbereid op het Britse vertrek op de EU. Brexit betekent immers dat het VK een ‘derde land’ wordt, en de Douane heeft genoeg ervaring met ‘derde landen’. Dat geldt volgens hem niet voor veel bedrijven die nu een relatie met het VK hebben; veel van hen hebben nog nooit met een derde land gehandeld en weten niet wat daarbij komt kijken.

Wachttijden
Van ’t Veld stelt dat de Douane er alles aan doet om de handel aan de Rotterdamse haven na Brexit even soepel te laten verlopen als nu. Daarom weigert hij te speculeren over hoeveel langer de wachttijden zullen zijn. De Douane heeft daar geen onderzoek naar gedaan, omdat het simpelweg ervoor moet zorgen dat de wachttijden hetzelfde blijven. Hij waarschuwt echter wel dat alle Brexit-preparaties van de overheid nutteloos zijn, wanneer het bedrijfsleven zelf geen serieuze voorbereidingen doet.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres