Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nederlandse bedrijven laten duurzame palmolie links liggen

Veel Europese grootverbruikers van palmolie, zoals supermarktconcerns en levensmiddelenproducenten, laten verantwoord geproduceerde palmolie links liggen. Nederlandse bedrijven vormen daarop geen uitzondering. Dit terwijl duurzame palmolie, waarvoor bijvoorbeeld geen waardevol oerwoud wordt gekapt, volop verkrijgbaar is.

Dat blijkt uit onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) woensdag heeft gepresenteerd. De ranglijst vergelijkt 59 prominente bedrijven uit acht Europese landen die palmolie inkopen en gebruiken. Het onderzoek kijkt naar het beleid en de inkoop van duurzame palmolie.

Uit het onderzoek blijkt dat het Britse supermarktconcern Sainsbury momenteel de meeste moeite doet om zijn palmoliegebruik te verduurzamen. In totaal zijn zeven Nederlandse bedrijven onderzocht.De Brits-Nederlandse producent van verzorgingsproducten en levensmiddelen Unilever staat op een gedeelde vierde plaats. Supermarktconcern Ahold komt niet verder dan de zeventiende plaats.

Sinds november 2008 is verantwoord geproduceerde palmolie verkrijgbaar in Europa. Maar de vraag blijft volgens het WNF ver achter bij het aanbod. Tot op heden werd 1,3 miljoen ton verantwoorde palmolie geproduceerd. Dat staat gelijk aan een derde van de jaarlijkse vraag in Europa. Hiervan werd echter maar 15 procent verkocht.

Palmolie is te vinden in de helft van alle producten die te koop zijn in de supermarkt, zoals margarine, chocolade, frituurolie en cosmetica. De olie komt vooral uit Zuid-Oost Azië. De productie gaat volgens het WNF gepaard met grootschalige ontbossing, het uitsterven van plant- en diersoorten, sociale problemen en klimaatverandering. Het oppervlak aan oliepalmplantages in Maleisië en Indonesië beslaat inmiddels acht miljoen hectare. Dit is een gebied twee keer zo groot als Nederland.

(c) ANP 2009

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres