Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nederlands bedrijfsleven is relatief gevoelig voor harde brexit

Ondernemingen uit Nederland zullen meer last krijgen van een harde brexit dan bedrijven in veel andere landen op het vasteland van Europa. Eventuele handelsbarrières na het vertrek van de Groot-Brittannië uit de EU benadelen de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven relatief sterk.

De ‘brexit-gevoeligheid’ van het Nederlandse bedrijfsleven komt onder meer doordat Nederlandse bedrijven internationaal actiever zijn dan bedrijven uit andere Europese landen. Hierdoor hebben ze meer last van invoertarieven en andere handelsbelemmeringen. Zo staat in een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarover AccountantWeek bericht.

Kostenverhogingen

Volgens het PBL krijgen branches zoals de voedingsmiddelenindustrie, landbouw, chemie en handel, gemiddeld veel last van de mogelijke kostenverhogingen. Deze sectoren zijn afhankelijk van de details van de brexit-deal en moeten dus hopen op een goede uitkomst. Het PBL verwacht dat economisch grotere regio’s zoals Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant minder zullen lijden onder een harde brexit. Deze regio’s zijn namelijk niet zo afhankelijk van de economische relaties met Groot-Brittannië als kleinere economische regio’s. De onderzoekers concluderen ook dat sectoren zoals de financiële dienstverlening, telecom en de reisbranche kunnen profiteren van de brexit. Verder stelt het PBL dat het belangrijk is de gevolgen van de brexit en bijbehorende onzekerheden in beeld te brengen. Hierdoor kunnen overheden en bedrijven zich beter voorbereiden.

Bron: AccountantWeek

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres