Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nederland tweede plek kortste betalingstermijn ter wereld

Wereldwijd krijgen bedrijven hun rekeningen steeds later betaald. Een kwart van de bedrijven moet gemiddeld negentig dagen wachten op hun geld. Nederland, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland betalen hun nota’s het snelst. Griekenland, China en Italië betalen steeds later. Hier is de betaaltermijn respectievelijk 91, 88 en 88 dagen. Dat schrijft Accountant naar aanleiding van het onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes over 2015.

Nederland krijgt van de kredietverzekeraar de tweede plek als beste betaler ter wereld. Gemiddeld betalen bedrijven hun toeleveranciers rond de 40 dagen. Volgens MKB-Nederland zijn er echter, ondanks de verbeteringen, nog altijd veel laatbetalers. Sommige leveranciers moeten nog negentig dagen op hun betaling wachten.

Positieve trend stagneert
De positieve betalingstrend van de afgelopen jaren, lijkt dit jaar te stagneren. Voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2014, daalt de betalingstermijn niet meer. Het doel is om de betaaltermijn uiteindelijk terug te dringen naar de wettelijke 30 dagen. Betaalme.nu is een platform dat is opgericht om dit te bewerkstelligen. Op dit moment zijn bij dit initiatief 26 grote ondernemingen aangesloten. Betaalme.nu wil ten minste de helft van de top-1000 grootste bedrijven mobiliseren om op tijd te betalen en leveranciers te wijzen op ketenfinanciering.

Onderzoek betalingsgedrag
Nederland mag dan tot de beste betalers horen, toch startte minister Kamp vorig jaar een onderzoek naar het betaalgedrag van grote bedrijven. Ook in Nederland klaren leveranciers uit het midden- en kleinbedrijf over trage betalingen. Zij kampen met een beperkte kredietruimte en trokken al meerdere keren aan de bel. Ook uit het onderzoek van Kamp bleek dat nota’s steeds sneller worden betaald. Kamp heeft toegezegd met de traagste sectoren te gaan praten.

Verplichte rente
De minister van economische zaken wilde echter geen extra verplichte wettelijke rente na zestig dagen introduceren, zoals CDA en ONL voorstelden. Een betalingstermijn van zestig dagen komt namelijk erg weinig voor, stelt de bewindsman. CDA en ONL wilden dat partijen na zestig dagen een rente zouden betalen van 8,15%. Uitstel van betalen zou op deze manier onaantrekkelijk worden gemaakt.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres