Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nederland staat in top vijf meest door corona getroffen economieën

Nederland neemt de derde plaats in van economieën die het meest lijden onder het coronavirus. Taiwan en Zuid-Korea voeren de lijst aan. Na Nederland volgen Hongarije en Indonesië. Als veroorzaker is China buiten beeld gelaten. Dit meldt Brisk Magazine op basis van onderzoek van de Franse kredietverzekeraar Euler Hermes. Het hardst getroffen worden de branches chemie, transport, automotive, textiel en elektronica. Volgens Euler Hermes gaat er door corona ieder kwartaal wereldwijd 320 miljard dollar verloren aan handel in goederen en diensten. Dat is vergelijkbaar met de gevolgen van een heel jaar handelsoorlog tussen de VS en China.

Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland zegt over Nederland: “We hebben een extreem open economie met een relatief sterke verwevenheid met China. Dan komt zo’n ingrijpende logistieke verstoring hard aan. Complete toeleveringsketens liggen plat. En dat is niet een-twee-drie hersteld. Voordat de hele zaak weer op volle toeren draait zijn we maanden verder.“ Geeroms verwijst naar de Rotterdamse haven. “Vijfenveertig procent van alle containers in Rotterdam is Azië-gerelateerd. Als de kraan in China dicht, heeft dat grote gevolgen. De haven zelf spreekt over twintig procent minder afvaarten, maar het gaat mij ook over het effect daarna: de gevolgen voor de bedrijven. Niet alleen de grote jongens, maar juist ook het mkb.” Volgens Geeroms worden twee soorten bedrijven direct bedreigd: “De toch al zwakke broeders met te weinig vet op de botten en de snelle groeiers.” Dat komt door betalingsafspraken waar druk op staat. Hierdoor steken liquiditeitsproblemen de kop op.

Gezonde markt
Specifieke bedrijvigheid wordt dubbel hard geraakt. Het gaat dan om de producenten van textiel, computers, elektronica, zonnepanelen en halffabricaten. “China heeft in deze hoek een grote vinger in de pap. Veel van deze sectoren werken met minimale marges. Die houden hun voorraden liefst zo klein mogelijk. Als de toevoer dan stilvalt, zijn in no time de schappen leeg. Hoe lang kunt u dat uitzitten als bedrijf?” Geeroms stelt dat corona ernstige gevolgen heeft, maar ook nieuwe marktkansen biedt. “Waar we voor op moeten passen, is dat we het met staatssteun proberen op te lossen. Daarmee help je het gezonde marktmechanisme om zeep. Zwakke bedrijven zullen Corona als smoes aanvoeren; je krijgt dan oneerlijke concurrentie. Laat Corona geen excuus zijn om alles en iedereen financieel te injecteren. Daar worden we alleen maar zwakker van.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres