Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nederland snel in het betalen van facturen

Het Nederlandse bedrijfsleven betaalt zijn facturen gemiddeld binnen 46 dagen. Daardoor behoort het tot de wereldtop. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes naar betaalgedrag door bedrijven, schrijft Accountant.nl

Toch moet een op de vier bedrijven wereldwijd minstens 88 dagen wachten voordat de factureren betaald worden. De vier slecht betalende landen zijn China, Griekenland, Italië en Turkije. Maar Frankrijk, India, Japan, Saudi-Arabië, Spanje en Portugal volgen op de voet. Nederland behoort met 46 dagen juist tot een van de snelst betalende landen.

Sectoren
Ook in de sectoren zijn verschillen in betaalsnelheid. In de elektronica en de (machine)bouw duurt het lang voordat facturen betaald worden, namelijk tussen de 80 en 90 dagen. Ook farmacie heeft een score van 80 dagen. In de agri-sector wordt wel snel betaald. Volgens de kredietverzekeraar komt dat doordat vers goed scherpe betalingsvoorwaarden kent.

Wet (uiterste) Betaaltermijnen
De Wet (uiterste) Betaaltermijnen is in Nederland sinds 1 juli gewijzigd. Bedrijven zijn daardoor verplicht om een maximale betalingstermijn van 60 dagen te hanteren. Als de wet wordt overtreden, dan wordt de betalingstermijn automatisch aangescherpt tot dertig dagen. Daarnaast heeft de debiteur dan ook recht op vergoeding van de huidige wettelijke rente van acht procent over de overschreden termijn. Dat geldt tot vijf jaar na dato.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres