Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nederland koopt natuursteen uit mijnen met kinderarbeid in

Een aantal Nederlandse bedrijven kopen natuursteen uit Indiase groeven waar kinderarbeid is vastgesteld in. Dat blijkt uit een onderzoek van Landelijke India Werkgroep en Stop Kinderarbeid. In de mijnen is ook veelvuldig sprake van schuldslavernij, lage lonen en gevaarlijke en ongezonde werkomstandigheden.Dat meldt de NOS.

Uit het onderzoek blijkt dat graniet uit de 22 onderzochte steengroeven wordt ingekocht door 33 natuursteenbedrijven en 3 banken, waaronder de Nederlandse bedrijven Arte, Jetstone, Michel Oprey & Beisterveld (MO&B) en Kerasom. Het aantal problemen dat is aangetroffen per bedrijf verschilt sterk. De Nederlandse bedrijven Jetstone, MO&B en Kerasom maken zich schuldig aan kinderarbeid en schuldslavernij. Zij hebben laten weten dat ze maatregelen gaan nemen tegen de misstanden in de natuursteensector.

Schuldslavernij
Ruim 70 procent van de arbeiders zijn tijdelijke arbeiders. Dat blijkt uit een persbericht van Indianet.nl. Zij krijgen een dagloon of worden per klus betaald. De arbeiders worden door het groevemanagement en de bemiddelaars aan de groeven gebonden door middel van voorschotten. Die kunnen oplopen tot bedragen gelijk aan het salaris van één tot drie maanden. Daar komt ook nog eens rente bovenop. De arbeiders mogen niet eerder weg bij de mijn totdat die schuld betaald is. Een kwart van de arbeiders heeft te maken met deze vorm van slavernij.

Kinderarbeid
Daarnaast is er in zeven onderzochte groeves kinderarbeid aangetroffen. Ook bleek geen enkel groeve een actief beleid te hebben om kinderarbeid te voorkomen en werkende kinderen te rehabiliteren. Bijna 80 procent van de natuursteen wordt verwerkt door vrouwen en kinderen. 3 procent van de arbeiders is nog geen 14 jaar. 5 procent van de arbeiders heeft een leeftijd van 15 tot 18 jaar.

Inkoop onduidelijk
India is een van de topproducenten en exporteurs van graniet. In de Nederlandse natuursteenbranche zijn zo’n 800 bedrijven actief en is er zo’n 300 miljoen euro in omloop. Bij de meeste bedrijven is het onduidelijk waar ze inkopen. Dat komt omdat er veel wordt ingekocht bij tussenpersonen. Daardoor is het niet altijd duidelijk met welke groeven die dan weer zaken doet.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'