Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nederland gaat doelstellingen duurzame energie niet halen

Nederland gaat de Europese doelstellingen voor duurzame energie in 2020 niet halen. Dat blijkt uit het voortgangsrapport over energie van de Europese Commissie. Volgens het rapport loopt Nederland te ver achter om de doelstellingen nog te kunnen halen. Het gaat hierbij om de doelstellingen dat Nederland in 2020 14 procent van de energie uit duurzame bronnen moet halen en dat de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent verminderd moet zijn. Dat meldt de NOS.

Het was al bekend dat Nederland op het gebied van duurzame energie slecht scoort. Nederland is van oorsprong een olie- en gasland. Pas sinds het Energieakkoord uit 2013 begint de duurzame energie op gang te komen. De opkomst van duurzame energie heeft nog wat jaren nodig, maar inmiddels zijn er wel al wat windparken in de Noordzee bij.

Achterstand
Het zal nog even duren voordat Nederland de achterstand op andere Europese landen heeft ingehaald. Andere landen hebben meer hoogteverschillen, waardoor ze veel gebruik kunnen maken van waterkracht. Nederland moet het doen met zonne- en windenergie, iets wat veel ruimte in beslag neemt. Deze zaken zijn ook meegenomen in het Energieakkoord.

Oude cijfers
Volgens het ministerie van Economische Zaken is het rapport van de Europese Commissie gebaseerd op oude cijfers. De energietransitie in Nederland gaat volgens het ministerie veel sneller dan in Europa wordt gedacht. Uit de Nationale Energieverkenning van 2016 blijkt dat Nederland de doelstellingen wel gaat halen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 7 februari 2017 15:42 uur

Nieuws van populisten? NL gaat de doelstelling voor E ruim halen! Volgens Milieudefensie (kritische ambitie bron?!) is er in 2020 20.000MWe capaciteit nodig. TenneT heeft nu totaal ca 13.700MWe "onder werkende regie" (ca 18.600MWe incl redundant, incl kolen etc) Bestaande zon/wind PLUS bestaande SDE+ goedkeur is goed voor 15.600MWe in 2020. Dat is meer dan 75% MWe "reneweable" in 2020. Same met het feit dat sluiting van GKN bijna 20 miljard kost EN niet door gaat is het duidelijk dat de energieprijs omhoog zal schieten met marginale reductie van CO2. Wellicht is het veel beter om landen met nog hogere CO2 uitstoot eerst te helpen.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres