Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nationale Grondstoffenakkoord getekend in Den Haag

180 partijen hebben afgelopen week in Den Haag het Nationaal Grondstoffenakkoord getekend. In dit akkoord staan afspraken om de Nederlandse economie te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Deze afspraken moeten beter zijn voor zowel het milieu als de economie, meldt Rijksoverheid.

Volgens staatsecretaris Dijksma is dit akkoord van belang. Ze vindt dat men af moet van de wegwerpcultuur en anders moet gaan nadenken over grondstoffen afval. Volgens haar moet bij het ontwerp van producten al bedacht worden hoe de grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt. Dit akkoord moet daar de basis voor leggen en is een beginstap om de verspilling van grondstoffen en de uitputting van de aarde aan te pakken.

Economie
Volgens minister Kamp heeft dit akkoord ook invloed op de Nederlandse economie. Zo zou een circulaire economie inkomsten en banen opleveren. Onderzoek laat zien dat de circulaire economie in Nederland tot 2023 goed is voor een marktwaarde van 7,3 miljard euro per jaar en 54.000 banen.

Ondertekenen
Het Nationaal Grondstoffenakkoord bouwt voort op het plan van het kabinet om over te gaan op een circulaire economie. Het akkoord is namens het kabinet ondertekend door staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en minister Kamp (Economische Zaken). Hans de Boer (VNO-NCW) en Michaël van Straalen (MKB-Nederland) vertegenwoordigden het Nederlandse bedrijfsleven. Verder hebben ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, innovatie startups, financiële instellingen, de vakbewegingen en milieuorganisaties hun handtekening gezet onder de afspraken. De ondertekenaars gaan nu plannen maken om overgang naar circulaire economie te bespoedigen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres