Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Nationaal Preventieakkoord beïnvloedt inkoop verschillende branches

Met het Nationaal Preventieakkoord wil het kabinet verschillende sectoren uit het bedrijfsleven stimuleren om ‘gezonde’ maatregelen te nemen. Hoewel er veel kritiek is op het akkoord, omdat het te vrijblijvend zou zijn, betekent dit wel dat veel branches hun aanbod in meerdere of mindere mate zullen aanpassen. Daar zal inkoop vanzelfsprekend een belangrijke rol in moeten spelen.

Het Preventieakkoord richt zich volgens branchemedium AGF vooral op vrijwillige gedragsverandering, waarbij voorlichtingscampagnes een belangrijke rol zullen spelen. Medewerkers op de versafdelingen van supermarkten zullen bijvoorbeeld trainingen krijgen om hun klanten aan te zetten meer producten van de ‘Schijf van Vijf’ te kopen. Ook zullen de supermarkten stappen nemen om kindermarketing te beperken en de consumptie van groente en fruit te stimuleren.

Minder vlees
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft zich gecommitteerd aan het aanbieden van minder vlees. Ook gaat de branchevereniging horecaondernemers stimuleren om hun menukaarten te veranderen, zodat klanten minder snel te veel eten. Volgens het KHN zal dit niet alleen tot meer keuzemogelijkheden, maar ook tot minder voedselverspilling leiden. De FNLI, de brancheorganisatie voor levensmiddelenfabrikanten laat op haar beurt weten dat de sector zich committeert “aan het verkopen van minder calorieën om zo overgewicht terug te dringen.”

Sociale factoren
Critici stellen dat het akkoord niet te ver gaat. Hoewel bijvoorbeeld is afgesproken dat het suikergehalte in frisdranken en zuivelproducten respectievelijk 5% en 10% omlaag, wordt er in het akkoord niet gesproken over de invoering van de suikertaks. Ook of de afschaffing van BTW op groente en fruit zal er niet van komen. Positief is volgens Trouw wel dat het akkoord beaamt dat een gezonde leefstijl niet slechts een persoonlijke keuze is, maar dat ook sociale factoren een rol spelen. Daar hoort het aanbod van het bedrijfsleven eveneens onder.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres