Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Multinationals verdacht van inkoop foute palmolie

Greenpeace zegt bewijs in handen te hebben dat Unilever dit jaar palmolie inkocht van oliepalmplantages waar gerechtelijke onderzoeken lopen wegens illegale branden. Uit de nieuwe analyses van Greenpeace International zou blijken dat ook andere multinationals als Nestlé en Procter & Gamble zich hier schuldig aan maken, zo meldt Nieuwe Oogst.

Volgens Greenpeace zijn de Europese ministers aan zet en pleit voor een Europese bossenwet die de handel in ontbossingsproducten moet stoppen. Dit jaar waren de bosbranden in Indonesië wederom heftig, met een broeikasgasuitstoot die meer dan het dubbele is van de totale jaarlijkse uitstoot van Nederland.

Geen incident, maar structurele inkoop

De analyse van Greenpeace maakt duidelijk dat het hier niet om incidenten gaat. Unilever zou structureel palmolie inkopen van bedrijven die betrokken zijn bij de bosbranden. Tussen 2015 en 2018 kocht Unilever palmolie van bedrijven die verantwoordelijk waren voor bijna 200.000 hectare verband gebied. In 2019 deed Unilever zaken met bedrijven die palmolie haalden van bijna 10.000 plantages waar bosbranden zijn gedetecteerd. Greenpeace ziet de analyses als het zoveelste bewijs dat de RSPO-certificering om palmoliestromen beter te monitoren, volkomen faalt. Onlangs stapte de organisatie dan ook uit een gezamenlijk initiatief met Unilever, Mondelez en Wilmar.

‘Ramkoers met het klimaat’

“Bedrijven als Unilever doen zich graag voor als duurzaam, maar de realiteit is een heel ander verhaal. Ondanks alle mooie commitments en vrijwillige initiatieven van de industrie, gaan ontbossing en bosbranden keihard door en liggen ze op ramkoers met het klimaat”, zo verklaart Hilde Stroot, programmadirecteur Greenpeace Nederland. Hij voegt daaraan toe: “De tijd van vrijwillige initiatieven van bedrijven is voorbij. Greenpeace roept de Europese Unie op om versneld een Europese bossenwet aan te nemen, zodat alle risicoproducten, inclusief palmolie, vrij zijn van ontbossing.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres