Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Multinationals kopen gezamenlijk stroom in

AkzoNobel, DSM, Google en Philips gaan voor een periode van vijftien jaar gezamenlijk elektriciteit inkopen van duurzame energieprojecten. Door de vijftienjarige stroomcontracten, met optie tot verlenging, nemen de multinationals rechtstreeks stroom af bij de bron. Volgens het FD hebben traditionele energiebedrijven, zoals Delta, Eneco en RWE, hierdoor het nakijken.

De vier bedrijven hebben twee jaar geleden een consortium opgericht om gezamenlijk de mogelijkheden op de energiemarkt te verkennen. Dit heeft geresulteerd in het ‘power purchase agreement’, een overeenkomst om per jaar 350 gigawattuur in te kopen.

Voorbeeld doet volgen
Het consortium was de hoogste bieder van Windpark Krammer, dat in 2019 operationeel zal zijn. Dit park telt 34 windturbines, met een gezamenlijk vermogen van 102 megawatt. De projectdirecteur van het windpark verwacht dat andere bedrijven het voorbeeld van de multinationals gaan volgen en bij de bron gaan kopen.

Krachten bundelen
Het is de eerste keer dat in Nederland een groep multinationals gezamenlijk een langjarig stroomcontract afsluiten met een duurzaamheidsinitiatief. Volgens FD willen de bedrijven met de inkoopmaatregelen en CO2-certificaten klimaatverandering een halt toe roepen. Dit doel komt voort uit het klimaatakkoord van Parijs. DSM stelt in een persbericht dat het klimaatakkoord alleen gehaald kan worden als de krachten gebundeld worden en bedrijven gezamenlijk tot innovatieve ideeën komen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres