Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Motie: draai erkenning Maleisisch hardhout terug

Kamerlid Ouwehand (PvdD) heeft een motie ingediend over het terugdraaien van de erkenning van Maleisisch hardhout onder het Nederlands duurzaam inkoopbeleid. Er zijn nog steeds grote zorgen over de impact van het hout op het in stand houden van bossen en het respecteren van landrechten.

Na jarenlange discussie had het kabinet in december een knoop doorgehakt: de Nederlandse overheid mag hardhout uit Maleisië inkopen. De beslissing moest een einde maken aan het conflict over het hout, maar riep daarentegen wederom woede op bij verschillende belangenorganisaties.

Inheemse volken
Rechten van inheemse volken in Maleisië worden geschonden door de houtkap, rapporteert Friends of the Earth International (FOEI) in januari. Dit wordt tegengesproken door Staatssecretaris Sharon Dijksma (infrastructuur en milieu) en de toetsingscommissie TPAC.

MTCS-keurmerk
Het hout heeft een MTCS-keurmerk, maar toch bestaan er grote twijfels of bij de kap van regenwouden wel voldoende rekening wordt gehouden met de inheemse bevolking van Maleisië. Ook hebben organisaties zoals Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds herhaaldelijk aangegeven dat tropisch bos onverminderd wordt omgezet in plantages.

Belangrijke leverancier
Maleisië is een van de belangrijkste leveranciers van tropisch hardhout voor Nederland. Het Rijk en de provincies willen hier al sinds 2010 gebruik van maken, maar mogen dat niet. Commerciële bouwbedrijven kunnen het hardhout wel inkopen en deden dit vorig jaar voor meer dan 94 miljoen euro.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres