Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Modulair bouwen: het bouwen van de toekomst

In 2050 wil Nederland circulair zijn: afval zou niet meer moeten bestaan. Eén van de sectoren met veel afval is de bouw. Modulair bouwen, wat niets anders is dan bouwen met gestandaardiseerde, geprefabriceerde, demontabele onderdelen, moet bijdragen aan een vermindering hiervan. Onder andere in de woningmarkt in Amsterdam is deze manier van bouwen al toegepast.

Flexibiliteit en snelheid: belangrijke kenmerken van modulair bouwen. Binnen zes maanden is een heel wooncomplex opgeleverd waar woningcorporatie Stadgenoot voor een periode van tien jaar 250 studio’s verhuurt aan jongeren en statushouders, zo meldt Duurzaam Bedrijfsleven. Volgens Jan Willem Kluit, manager gebiedsregie bij Stadgenoot, is dat ontzettend snel. Voor een traditioneel bouwproject is acht jaar heel normaal.

Modulair bouwen

Ondanks dat het complex, genaamd Stek Oost, nog geen jaar bestaat, is het allesbehalve nieuw. Zo functioneerde het vanaf 2006 als zorginstelling en vanaf 2014 als onderdak voor asielzoekers. De verantwoordelijke voor de bouw van het complex, bouwbedrijf Nezzt, onderdeel van De Meeuw, probeerde zoveel mogelijk te hergebruiken, van zijwanden tot sanitair. Materialen die de Meeuw niet opnieuw kon inzetten, zoals 54 ton systeemplafondplaten, stuurde het bedrijf terug naar de toeleverancier die het zelf kan hergebruiken. De toepassing van hergebruikte materialen is niet het enige duurzame aan Stek Oost. Zo liggen er zonnepalen op de daken en zijn de studio’s all-electric.

Nog lang niet al het materiaal is te hergebruiken of te recyclen. Vloerbedekking, kabels en spaanplaten belandden bij het afval. Via deals met vloerleverancier Tarkett en spaanplaatproducent Unilin probeert Paul Megens, hoofdinkoop bij De Meeuw, dit aan te pakken. Zij nemen de oude materialen in en verwerken die tot nieuwe producten die De Meeuw vervolgens weer koopt.  

Hergebruik of recycling?

“Recycling van materialen doet de bouw in de breedste zin van het woord al heel lang, maar hergebruik is de uitdading van nu”, zo benadrukt scheikundige Sanne van Leeuwen van onderzoeksinstituut TNO. Als hergebruik en recycling naast elkaar worden gezet, blijkt het dat hergebruik vaak een veel groter milieuvoordeel oplevert. Betekent dit dat recycling per definitie geen zin heeft? Nee. Het struikelblok zit hem in een continue afweging tussen de voor- en nadelen. “Enerzijds kost recycling energie. Anderzijds, als je niet zou recyclen, dan heb je productieafval wat dan weer verbrand of gestort moet worden. Het gaat voortdurend om de vraag: Wat vergelijk je met wat?”, aldus van Leeuwen.

Tijdelijke huisvesting steeds interessanter

Door gebouwen zoals oude kantoren en scholen te kopen en om te bouwen tot woningen, spelen woningcorporaties in op de krappe woningmarkt. Volgens Kluit kan ook Stek Oost met haar tijdelijke huisvesting een bijdrage leveren. Zeker sinds de regelgeving in mei is aangepast van een periode van tien jaar naar vijftien jaar, is het interessant om meer over deze vorm van tijdelijke huisvesting na te denken.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres