Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kamp gaat betaalgedrag bedrijven onderzoeken

Minister Kamp van Economische zaken start een onderzoek naar het betaalgedrag tussen bedrijven. De aanleiding voor dit onderzoek zijn de klachten van leveranciers uit het midden- en kleinbedrijf over trage betalingen van grote concerns. Ook worden betalingstermijnen eenzijdig verlengd, waardoor leveranciers in liquiditeitsproblemen komen.

Kamp geeft aan dat het onderzoek het doel heeft om een goed beeld te krijgen van de aard, omvang en oorzaak van de problematiek. In de studie wordt voornamelijk gefocust op het grootbedrijf en het MKB, zo schrijft FD.nl.

Niet machteloos
Leveranciers die te lang moeten wachten op hun geld, zijn niet helemaal machteloos. De huidige wetgeving biedt verschillende mogelijkheden, waaronder het eisen van vertragingsrente en een vaste kostenvergoeding van 40 euro per vertraagde betaling. Maar in het MKB wordt er maar weinig gebruik gemaakt van deze regelingen, om de relatie met de klant goed te houden.

Geen maximumtermijnen
Kamp wijst op de regeling die in maart 2013 in werking is getreden, welke geen absolute maximumtermijnen voor contracten tussen ondernemingen kent. Het maximum van dertig dagen geldt alleen voor betalingen door overheden. Tussen bedrijven geldt de duur van dertig dagen, als er geen termijn bepaald is in de overeenkomst. Termijnen tot zestig dagen kunnen zonder verdere voorwaarden worden afgesproken. Ook langere termijnen zijn mogelijk, mits geen van beide partijen daarvan onredelijk nadeel ervaart.

Aan de bel trekken
PvdA en CDA, maar ook ONL trokken eerder dit jaar al aan de bel. Tweede Kamerlid Henk Nijboer stelde dat het grootbedrijf zich door de lange betalingstermijnen laat financieren door zijn leveranciers. CDA komt, in samenwerking met ondernemersclub ONL, vervolgens met de initiatiefnota, waarin staat dat er een boeterente betaalt moet worden bij een overschrijding van een betalingstermijn van zestig dagen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres