Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Minister Bruins wil scherpere inkoop medicijnen

Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins wil vol inzetten op de scherpere inkoop van medicijnen. Om dat voor elkaar te krijgen moeten volgens hem zowel regionaal, landelijk als internationaal de krachten verder worden gebundeld. Ook wil hij het preferentiebeleid van zorgverzekeraars voortzetten.

Het preferentiebeleid houdt in dat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen welke versie van een bepaald geneesmiddel zij vergoeden. Zo kunnen zij duurdere fabrikanten dwingen om hun prijzen te verlagen. Dat is dan ook tegen het zere been van de grote farmaceutische bedrijven. Minister Bruins wil daarnaast ook vaker gebruik maken van de mogelijkheid om met fabrikanten over de prijs te onderhandelen voordat het middel vergoed wordt.

Lagere maximumprijzen

Volgens de minister kan met scherpere inkoop jaarlijks 155 miljoen euro bespaard worden. Dit is echter slechts een gedeelte van de maatregelen die hij aankondigde om de medicijnkosten in te perken. Bruins pleit ook voor lagere maximumprijzen en wil hij beter kijken welke geneesmiddelen tegen welke prijs vergoed kunnen worden. Dit moet uiteindelijk in 2022 leiden tot een besparing van 467 miljoen euro per jaar.

Adviesrapport

Het maatregelenpakket van minister Bruins is een reactie op het eind vorig jaar gepubliceerde adviesrapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). De Raad stelde daarin dat er niet genoeg gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden om de macht van grote medicijnfabrikanten te ondermijnen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 3 juli 2018 11:23 uur

De minister voor Medische Zorg en Sport heet Bruno Bruins.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres