Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Minder optimisme bij inkoopmanagers eurozone

Volgens het FD zijn inkoopmanagers in de eurozone weer wat somberder na twee maanden van optimisme. Redenen zijn met name een terugval van de industriële productie, een scherpe afname van de export en minder groei in de dienstenzone. Dit geeft de nieuwste inkoopmanagersindex (PMI) van onderzoeksbureau IHS Market aan. Deze scoort waarschijnlijk 51,3 in april tegen 51,6 in maart. De score boven de 50 betekent nog wel een activiteitengroei.

Afgezien van groei van de Duitse dienstensector en stabilisering van de Franse economie hadden de eurozonelanden de slechtste groeicijfers sinds eind 2013. De geënquêteerde inkopers verwachten een kwartaalgroei van minder dan 0,2% en voor veel landen een stagnatie. IHS-hoofdeconoom Chris Williamson ziet de productie als grootste zorg, omdat die sneller krimpt dan de laatste zes jaar het geval was. Williamson vindt ook de lagere groei van de dienstensector geen goed teken. De lichte daling van de werkloosheid beschouwt hij als hoopvol, hoewel het ‘aantal aangenomen mensen op zijn laagst is in tweeënhalf jaar’.

Nederlandse industrie
De stagnerende groei heeft ook zijn uitwerking in Nederland. De PMI voor de Nederlandse industrie zakte in maart naar 52,5 vanwege de langzaamste productiestijging sinds juni 2016. De PMI was in 33 maanden niet zo laag.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres