Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Milieuthermometer spoort zorginstellingen aan tot duurzame inkoop

Het St. Antonius Ziekenhuis en De Forensische Zorgspecialisten vullen de groene beloften die ze enkele jaren terug hebben gedaan, langzaam maar zeker in. Zo bericht Nevi. De twee zorginstellingen waren enkele jaren terug mede-ondertekenaars van een convenant waarin ze beloofden hun bedrijfsvoering inclusief de inkoop te verduurzamen. Het einddoel daarvan is klimaatneutraliteit in 2050. Als eerste moeten de ondertekenaars voldoen aan de eisen van de Milieuthermometer Zorg. Dit is een heldere handleiding waarmee instellingen hun milieuprestaties kunnen verbeteren en aantonen.

De thermometer kent de niveaus: brons, zilver en goud. Het Antonius Ziekenhuis heeft brons ‘binnen’ en werkt nu aan zilver. De Forensische Zorgspecialisten hebben al zilver behaald. Brons betekent dat je iets meer dan het wettelijk minimum doet op het gebied van energiebesparing. Voor zilver moet een organisatie extra aandacht schenken aan een duurzame inkoop. Het St. Antonius Ziekenhuis verwacht komend voorjaar zilver te krijgen. Ondertussen kijkt het ziekenhuis goed naar allerlei energievriendelijke maatregelen. “We kijken bijvoorbeeld of we het warme water dat we in onze Nieuwegeinse vestiging gebruiken bij nierdialyses kunnen hergebruiken voor de verwarming,” vertelt Hennie de Groot van het St. Antonius Ziekenhuis. Plastic is ook een aandachtspunt. “Dat is lastig afval, verwerkers kunnen het aanbod niet aan. Wij zijn bezig met een nieuw afvalcontract en één van onze eisen is dat het gescheiden wordt afgevoerd en hergebruikt.”

Gedrag beïnvloeden
De zorginstellingen hebben al kartonnen in plaats van plastic bekers. Volgend jaar wil De Forensische Zorgspecialisten overgaan op ‘gewone’ bekers en koppen die medewerkers zelf meenemen. Dat is volgens Marian Wiarda van de Forensische Zorgspecialisten een uitdaging. “Zonnepanelen kun je gewoon neerleggen, maar gedrag beïnvloeden is minder makkelijk.” Beide zorgorganisaties geven prioriteit aan de zorg en het bewaken van de kwaliteit daarvan. “Pionierswerk op het gebied van duurzaamheid kun je van ons niet verwachten. Ik vind het soms lastig een goede oplossing te kiezen, omdat ik niet altijd weet welke techniek zich heeft bewezen. Ook daarom is de hulp via de milieuthermometer voor ons een uitkomst”, aldus Wiarda.

Bron: Nevi

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres