Magnifying glass Close

Microsoft bespaart miljoenen door herstructurering inkoopafdeling

Een herstructurering van de inkoopafdeling bespaart Microsoft miljoenen euro’s. Dit verklaarde John Stephens, inkoopdirecteur van de softwaregigant, tijdens een bijeenkomst van het Instituut voor Supply Management in het Amerikaanse Baltimore.

Microsoft heeft een inkoopteam van 160 fulltime medewerkers, verdeeld over 33 landen. Deze afdeling beheerde vorig jaar zo’n 12,3 miljard euro. Door onder meer ingehuurde krachten en uitbestedingen deed de inkooporganisatie zaken in meer dan honderd landen. Het oude model werkte hierdoor niet meer. Drie jaar geleden werd besloten de afdeling te herstructureren om effectiever te kunnen werken.

Drie speerpunten
Voor de reorganisatie van de inkoopafdeling ontwikkelde Microsoft drie speerpunten. Marktkennis, betere aansluiting met de business en een hoge functionaliteit werden verbonden aan drie functies: global category manager, procurement business partner en procurement manager.

Rollenspellen
Door de herstructurering kreeg zeventig procent van het inkoopteam een andere functie. Onder meer door rollenspelen bereidden werknemers zich in drie maanden tijd voor op een nieuwe job. Ook de introductie van de zogeheten ‘Sync Week’ hielp de inkoopafdeling beter te functioneren. Wat inhield dat medewerkers tijdens een meerdaagse bijeenkomst voorstellen deden gedaan om waarde te vermeerderen of kosten te verlagen. De plannen die daaruit voort zijn gekomen in 2011 zorgen alleen al voor een geschatte kostenreductie van 540 miljoen euro.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres