Magnifying glass Close

Mexicaanse oliemarkt weer open voor buitenland

De Mexicaanse oliemarkt is vanaf vandaag (woensdag) weer open voor buitenlandse inkopers van olie. Tachtig jaar lang was de Mexicaanse oliemarkt niet toegankelijk voor buitenlandse bedrijven. Nu kan men tijdens een veiling weer bieden op oliecontracten.

Vanuit verschillende grote én kleine oliebedrijven is er belangstelling om te boren in Mexico, vertelt energiedeskundige Aad Correljé van de TU Delft aan BNR: “Mexico voegt zich bij een beperkt aantal landen dat ruimte biedt aan internationale oliemaatschappijen om daadwerkelijk actief te zijn in de productie en exploratie. Meestal is het zo dat er grote staatsoliemaatschappijen zitten die het land afsluiten voor buitenlandse maatschappijen, zoals dat in Mexico ook het geval was.”

Lage olieprijs
De lage olieprijs speelt hierbij ook een rol volgens Correljé. “Die zal weer een tegengesteld effect hebben. Met Irak en Iran, die op termijn mogelijk ook weer olie kunnen gaan produceren, ziet het er naar uit dat de markt redelijk overvloedig zal zijn de komende periode. Dat was een tijdje geleden anders. Dat heeft een belemmerend effect en zal ongetwijfeld ook tot gevolg hebben dat de  Mexicaanse overheid niet het maximale binnen zal halen.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres