Magnifying glass Close

Mercedes investeert miljoenen in efficiëntere logistiek

Mercedes-Benz wil de kosten van zijn logistiek met twintig procent per voertuig verlagen. De autofabrikant heeft honderden miljoenen over voor een wereldwijde herziening van zijn supply chain netwerk. Deze investering moet uiteindelijk leiden tot een stijging van de operationele winstmarge van 9,4 naar 10 procent.

Mercedes heeft veel assemblagelocaties buiten Europa, terwijl veel onderdelen hier nog wel vandaan komen. Daardoor moeten de onderdelen grote afstanden afleggen, voordat ze aankomen bij de productielijn. “Logistiek is daardoor een erg significante kostenpost”, stelt Markus Schaefer, hoofd productie bij Mercedes. Logistieke kosten kunnen soms zelfs hoger zijn dan de productiekosten in de fabrieken in lagelonenlanden. “Met meer dan dertig modellijnen, elk opgebouwd uit duizenden onderdelen, is de complexiteit enorm”, aldus Schaefer.

Uitdagingen
Mercedes werkt aan een nieuw supply chain-systeem, waarbij de onderdelen in sorteercentra worden uitgepakt en gegroepeerd worden doorgestuurd naar fabrieken in China, de VS en Zuid Afrika. Hierbij is het de uitdaging om het juiste onderdeel op het goede moment naar de juiste fabriek te sturen en op de juiste plaats in de assemblagelijn aan te laten komen. Ook moet er rekening worden gehouden met de voorraad: deze moet niet te groot zijn, maar wel voldoende buffer bieden zodat het productieproces geen gevaar loopt. Dat schrijft Automotive Management.

Informatietechnologieën
Bij de nieuwe supply chain-strategie zullen nieuwe informatietechnologieën een belangrijke rol spelen. Onder andere gereedschappen met realtime radiosignalen zullen zorgen voor veel besparingen en een grotere productiviteit. Mercedes heeft een pilot gelanceerd in een fabriek in Hongarije, waarbij er gebruik wordt gemaakt van automatische transportsystemen die voorgesorteerde dozen met componenten aflevert bij de assemblagelijn.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres