Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Mercateo wil meer inzicht in inkoopprocessen

Mercateo heeft met behulp van de Hogeschool voor Techniek, Economie en Cultuur in Leipzig een speciale proceskostencalculator ontwikkeld. De gratis online tool moet bedrijven inzicht verschaffen in het besparingspotentieel van hun inkoopproces. Het inkoopplatform denkt dat inkopers hierdoor beter in staat zullen zijn om hun keuzes te onderbouwen.

De ontwikkelde tool is volgens Supply Chain Magazine gestoeld op onderzoek van de Hogeschool in Leipzig. Daarbij werd bij honderd bedrijven het inkoopproces geanalyseerd en in kaart gebracht hoeveel tijd besteed wordt aan iedere stap in het proces. Er werden zowel grote als kleine bedrijven onder de loep genomen, omdat, volgens de onderzoekers, de inkoopprocesstappen in alle branches vrijwel hetzelfde zijn.

Tijd is geld
Dorina von Heland, country manager bij Mercateo Benelux, stelt dat er drie duidelijk te onderscheiden inkoopprocessen zijn: een niet-gestandaardiseerd proces, een gestandaardiseerd, maar niet gedigitaliseerd proces en een volledig gedigitaliseerd en gestandaardiseerd proces. Zij stelt dat het met de tool nu mogelijk is om de prijskaartjes van deze drie processen met elkaar in verhouding te brengen, doordat inkopers de tijd die ze besteden aan iedere processtap in kosten kunnen uitdrukken.

Vatbaar
Volgens Mercateo weten inkoopafdelingen vaak intuïtief wel wat bepaalde keuzes opleveren, maar hebben ze cijfers nodig om het vatbaar te maken voor de directie. De proceskostencalculator zou daarbij helpen, doordat het duidelijk maakt wat er wel en niet gebeurt binnen het inkoopproces en waar een oplossing voor gevonden moet worden.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres