Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Mensenrechtenschendingen in supply chain van juwelen

Juweliers en horlogemakers moeten meer doen om mensenrechtenschendingen in hun productieketen te voorkomen, stelt Human Rights Watch in hun rapport ‘The Hidden Cost of Jewelry’. In het rapport wordt de inkoop van goud en diamanten door dertien grote merken onderzocht.

De condities waaronder goud en diamanten worden gemijnd, kunnen onmenselijk zijn, blijkt uit het onderzoek. Kinderen raken gewond of komen zelfs om door het gevaarlijke werk in kleinschalige mijnen. Inheemse volkeren en andere omwonenden in de buurt van mijnen worden met geweld verplaatst. Ook worden de mineralen gebruikt om oorlogen te financieren en zijn waterwegen en stukken grond verontreinigd door giftige chemicaliën, waardoor de gezondheid van de gemeenschappen in gevaar wordt gebracht.

Complexe toeleveringsketen
Juweliers en horlogemakers vertrouwen volgens Human Rights Watch doorgaans op een complexe toeleveringsketen. Goud, diamanten en andere mineralen en edelstenen worden gedolven in tientallen landen over de hele wereld. Deze worden vervolgens verhandeld, geëxporteerd en verwerkt in andere landen. Bewerkt goud en gepolijste diamanten worden omgevormd tot sieraden in fabrieken en ambachtelijke werkplaatsen, voordat ze in handen komen van detailhandelaren. Tegen de tijd dat een sieraad te koop wordt aangeboden, is het erg lastig om de oorsprong te achterhalen.

Verantwoordelijkheid
Ondanks de complexe keten, hebben sieradenbedrijven de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun keten schoon is, en zij niet bijdragen aan schendingen van mensenrechten. Volgens de ‘United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights’ moeten bedrijven een proces in gang zetten om hun eigen impact te identificeren, te voorkomen, te verzachten en verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties in de gehele supply chain.

Grote verschillen
Uit het rapport blijkt dat de merken meestal niet voldoen aan de internationale standaarden. Human Rights Watch erkent wel dat er grote verschillen zitten tussen de dertien onderzochte bedrijven. Het enige bedrijf dat goed scoort is Tiffany and Co. Deze juwelier neemt stappen om de risico’s van mensenrechtenschendingen in te perken. Het bedrijf weet de oorsprong van al zijn nieuw gedolven goud en voert regelmatig mensenrechtenonderzoeken uit. Bedrijven die volgens de belangenorganisatie matig scoren op het gebied van mensenrechten zijn bedrijven als Pandora, Cartier en Bulgari. Bedrijven die zeer weinig aandacht besteden aan mensenrechten zijn onder andere Boodles, Chopard en Tanishq. Human Rights Watch wijst er tot slot op dat zij signaleren dat steeds meer (kleine) juweliers inspanningen doen, vaak met de hulp van ngo’s, om goud te kopen bij kleine mijnen die rekening houden met mensenrechten.

Dit artikel is onderdeel van het dossier ‘ketenverantwoordelijkheid’. Eerder verscheen het artikel ‘Kledingindustrie maakt vuile handen in Myanmar’, ‘3 MVO trends voor 2018’, ‘Tony’s Chocolonely wil alle ingrediënten traceerbaar maken’ en ‘Verantwoordelijk de stekker uit je leveranciersrelatie trekken‘. 

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres