Magnifying glass Close

Meerderheid EU steunt hogere invoerheffingen

Een meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie steunt het idee dat er hogere invoerheffingen moeten komen als blijkt dat producten ver onder de kostprijs op de Europese markt worden verkocht. Er is wel één voorwaarde: er moet sprake zijn van manipulatie van de grondstofkosten. Dit meldt Het Financieele Dagblad.

Het gaat om een compromis dat de voorzitter van Slowakije heeft ingebracht. Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden konden zich hier niet in vinden. Zij denken dat te hoge invoerheffingen nadelig kunnen zijn voor importerende ondernemingen, met name het midden- en kleinbedrijf.

Lesser duty rule
Eerder was er al de zogenoemde ‘lesser duty rule’. Deze regel voorkomt dat extra invoerheffingen bij bewezen dumpingpraktijken hoger uitvallen dan de schade die binnenlandse producenten lijden. Hier wordt wel rekening gehouden met de belangen van de importerende bedrijven.

Verstoring
Een meerderheid van de landen van de Europese Unie zijn het er mee eens dat de ‘lesser duty rule’ in specifieke gevallen komt te vervallen. Het gaat dan om een ‘verstoring’ bij de grondstoffen die worden gebruikt in een bepaald product. De grondstoffen moeten dan meer dan 27 procent van de productiekosten uitmaken.

Energie
Energie wordt ook als grondstof beschouwd, omdat overheidssubsidies de kosten daarvan dan makkelijker kunnen manipuleren. Zo’n specifieke invulling is noodzakelijk om hogere invoerheffingen juridisch dicht te timmeren.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

19 december 2016 17:26 uur

Die laatste twee zinnen, wat betekenen die?

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres