Magnifying glass Close

Meer zekerheid ontslagregels aan- en uitbesteden

De ontslagregels bij uit- en aanbesteding moeten waterdicht worden. Dat is de wens van FNV Bondgenoten richting minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

FNV Bondgenoten pleit voor waterdichte ontslagregels. Volgens de vakbond dragen steeds meer werkgevers het werk van vaste werknemers over aan werkenden die niet volgens de cao betaald worden of waarvoor geen pensioen wordt afgedragen.
De zaak komt mede op de agenda door de actuele ontslagvergunning van het UWV voor transportbedrijf Chemicare, waarna het werk werd overgenomen door Estse chauffeurs.

De manier waarop UWV dit heeft aangepakt was reden voor FNV om een klacht in te dienen. De vakbond overweegt een juridische procedure te starten om ervoor te zorgen dat de ontslagen chauffeurs hun werk weer kunnen oppakken. "Wij vinden dat ontslag geweigerd moet worden als bedrijven (kern)activiteiten uitbesteden. Werknemers moeten het werk volgen, onder dezelfde arbeidsvoorwaarden, ook als werk wordt aanbesteed of uitbesteed”, aldus Egon Groen van FNV Bondgenoten.

Op straat
Een ander soortgelijk voorbeeld als bovenstaand speelde zich eerder dit jaar af bij bloembinderij Sierafor. Hier werden vaste werknemers op straat gezet en vervolgens koos het bedrijf ervoor de bedrijfsactiviteiten voort te zetten met een contractingbedrijf dat Poolse arbeiders inzette. Een aanscherping van de ontslagregels naar aanleiding van deze zaak was volgens de minister niet nodig. De minister ging er namelijk van uit dat het UWV in dit soort gevallen in de toekomst een vergunning zou kunnen weigeren. 
Groen: "Dat het UWV nu wel een ontslagvergunning heeft afgegeven, betekent dat of het UWV de regels niet juist heeft toegepast of de ontslagregels niet deugen."

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres