Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Meer samenwerking met 3D-printing leverancier

De relatie tussen inkoper en 3D-printing leverancier is veel hechter, dan de relatie met de traditionele leverancier. Dat stelt Supply Value op basis van een onderzoek onder vijftig inkopers. De oorzaak hiervan ligt onder andere bij het feit dat het een nieuwe productiemethode is. Daarnaast heeft de inkoper de kennis van de leverancier nodig en ligt de wisselwerking tussen 3D printing, nabewerking en ontwerp bij de leverancier.

Hoewel er meer gebruik gemaakt wordt van de kennis en expertise van de leverancier, maakt dit bedrijven ook afhankelijker van de leverancier. Dit gaat tegen de verwachting in, geeft Supply Value aan. In potentie zou je door 3D-printing minder afhankelijk kunnen worden, doordat je een generieke grondstof koopt, waarmee een groot aantal producten geproduceerd kunnen worden. De 3D-printing leveranciers zijn echter de expert en schermen hun kennis af.

Kleine markt
Daar komt bij dat de 3D-printingmarkt klein is. Volgens de ondervraagde inkopers zijn er maar enkele geschikte leveranciers. Naast de kleine markt is het type grondstof niet geheel vrij te kiezen. Bij 16,3% van de deelnemende inkopers is de grondstofleverancier bepaald door de machinefabrikant. 28% geeft aan dat er tussen de twee en tien leveranciers voor grondstoffen zoals filament, metaal- en plasticpoeder gekozen kan worden.

Voordelen
In een eerder onderzoek stelde Supply Value al dat steeds meer bedrijven de voordelen van 3D-printing inzien. Naast customized producten, zorgt 3D-printing ook voor minder warehousing kosten door een lagere voorraad en de verandering van grondstof. De kracht van 3D-printing zit in het economisch produceren van kleine series, doordat er geen mallen nodig zijn en grondstoffen efficiënter gebruikt worden.

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.