Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Meer melkproductie door afschaffing quotum

Het verdwijnen van het melkquotum heeft als verwacht gevolg dat er geen rem meer zit op de hoeveelheid melk dat een boer produceert. Boeren hebben zich hierop voorbereid. Twee jaar geleden hebben Nederlandse boeren geïnvesteerd in de opfok van kalveren, die nu klaar zijn om melk te produceren. Nog steeds is er veel vraag naar koeien die nu of volgende maand kalveren. Slachterijen hebben daarbij moeite om aan koeien te komen, aldus FD.nl.

Boeren hebben in 2013 en 2014 al zo’n 5% meer gemolken, wat zorgde voor een historisch lage melkprijs en een boete uit Brussel. Dit jaar verwacht Jan van Beekhuizen, sectormanager melkveehouderij bij Rabobank, dat er opnieuw 5% meer gemolken zal worden. De komende vijf jaar zal de melkproductie met 15% stijgen.

Gebonden aan grond
Boeren kunnen niet helemaal ongelimiteerd gaan melken, want de melkproductie blijft gebonden aan landbouwgrond. Nederlandse boeren moeten binnen de Europese randvoorwaarden van het mestbeleid blijven. De mest die de koeien produceren wordt op het land uitgereden of verwerkt. Dit is momenteel nog begrenst en is onderwerp van politieke discussie.

Duurdere landbouwgrond
De grondgebonden groei heeft ervoor gezorgd dat de prijzen van landbouwgrond vorig jaar 10% zijn gestegen. De Nederlandse zuivelindustrie heeft volgens zuivelorganisatie NZO tussen 2013 en 2015 ongeveer twee miljard euro in nieuwe fabrieken en uitbreidingen van bestaande fabrieken gestoken.

Overproductie melk
Bij de meeste partijen, waaronder boerenorganisatie LTO, is er geen angst voor overproductie, zoals dertig jaar geleden het geval was. De melkprijzen zullen ook niet onder druk gezet worden, zo schrijft de krant. De wereldvraag naar zuivel is gestegen, vooral in Azië, Afrika en Noord-Amerika. Dirk-Jan Schoonman, melkveehouder in Brummen is er niet gerust op. Als voorzitter van melkveehoudersvakbond NMV, denkt hij dat de melkprijzen door de extra productie hard naar beneden kunnen gaan.

 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres