Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Meer Chinese dan Amerikaanse leveranciers Apple

41 van de 200 topleveranciers van Apple zijn gevestigd in China en Hong Kong. De techgigant heeft daardoor voor het eerst meer Chinese dan Amerikaanse en Japanse leveranciers. Het is nog onduidelijk wat voor invloed de Amerikaanse handelsoorlog met China op deze ontwikkelingen gaat hebben.

Op haar lijst met 200 topleveranciers – dat 98% van het totale jaarlijkse inkoopvolume van Apple vertegenwoordigt – bevonden zich in 2018 37 Amerikaanse bedrijven, een daling van 32% sinds 2012. Bovendien loopt de VS ook achter op Taiwan en Japan, met respectievelijk 46 en 38 bedrijven op de lijst.

Azië
Volgens de Asia Nikkei Review maakt de leverancierslijst voor 2018 goed duidelijk hoe Apple de focus van haar toeleveringsketen verlegt naar Azië. Naast het feit dat het aantal Chinese leveranciers is verdrievoudigd, heeft de techgigant nu ook 380 productielocaties in China. Het land is daarmee verantwoordelijk voor 50% van het aantal productielocaties van Apple. Ook blijkt dat Apple steeds meer leveranciers zoekt in India en Zuidoost-Azië waar het een grote achterstand moet inhalen op Samsung.

Productiecapaciteit
Ketenanalist Chiu Shih-fang, verbonden aan de Taiwan Institute of Economic Research, stelt dat de leverancierslijst goed laat zien dat China een grote technologische ontwikkeling doormaakt. Daarbij spelen volgens hem buitenlandse investeerders een grote rol. Zij helpen niet alleen bij de inkoop van faciliteiten waardoor bedrijven ze hun productiecapaciteit vergroten, maar ook met het trainen van ingenieurs en techneuten. Daardoor kunnen Chinese tech bedrijven zich nu meten met hun concurrenten in Japan en Taiwan.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.