Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Meer bindende wetgeving nodig voor ketenverantwoordelijkheid”

“Het moet normaal zijn dat de producten die ‘niet fair’ zijn van de markt gaan. Nu is het nog zo dat je een stempeltje krijgt als je het goed doet, bijvoorbeeld het Max Havelaar keurmerk voor fairtrade koffie. Eigenlijk zou het andersom moeten zijn en zou niet-fairtrade koffie bestempeld moeten worden”, dat stelt Judith Sargentini, Europarlementariër van GroenLinks en voorvechter van wetgeving om ketenverantwoordelijkheid af te dwingen.

“Als je iets in de supermarkt koopt, dan kun je erop vertrouwen dat het schoon is. Maar het is niet per definitie schoon op het gebied van arbeidsomstandigheden. Daar hoor je als overheid ook op in te grijpen. Het is juist aan regeringen en politici om ervoor te strijden dat bedrijven zich gaan gedragen.”

EU-wet conflictmineralen
Sargentini zette het onderwerp conflictmineralen 8 jaar geleden op de EU-agenda en heeft zich sindsdien hard gemaakt voor de EU-wet die de handel in grondstoffen uit conflictgebieden aan banden legt. Na jaren onderhandelen en ontelbaar veel amendementen van GroenLinks, ligt er nu een wet die rapportage verplicht stelt voor importeurs van goud, tin, tantaal en wolfraam. “Veel partijen waren voorstander van een vrijwillig zelfcertificeringssysteem voor ruwe grondstoffen. Een verplichting vonden zij te lastig voor bedrijven. Uiteindelijk hebben we een meerderheid gekregen voor bindende rapportage voor grondstoffen. Ik had graag gewild dat ook consumentengoederen en halffabricaten betrokken waren. Maar het is een stap.”

De wet conflictmineralen, vastgesteld eind 2016, moet in drie jaar geïmplementeerd worden in alle 28 lidstaten. “Ik weet dat Nederland al bezig is met het vormgeven van de wet. De controle-instantie wordt waarschijnlijk de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze partij gaat namelijk ook over onder andere de import van hardhout en voedsel in de supermarkt.”

Problemen textielbranche
Ook binnen de textielbranche vindt de partij dat er lang genoeg aangemodderd is. “Het is alweer vijf jaar geleden dat de kledingfabriek in Rana Plaza in Bangladesh instortte. 1134 mensen kwamen om. Het kwam als een schok en her en der ontstonden vrijwillige convenanten. Deze convenanten laten de analyses niet checken door een onafhankelijke organisatie en het ontbreekt aan concrete doelen die behaald moeten worden. De Nederlandse textielbranche zegt nu: laat ons dit nog even proberen. Terwijl ik denk: dit doen we al dertig jaar. Rana Plaza was namelijk niet het eerste probleem in de textielsector.”

In het Europees parlement gaat de strijd nu over het vraagstuk: hoe zorg je ervoor dat de arbeidsomstandigheden in textielfabrieken verbeterd worden? “Dat is ingewikkeld, want ook hier geldt: kunnen we het verplicht stellen? Is er een meerderheid die het zat is om elke keer bedrijven te verzoeken om openheid van zaken te geven, hun keten inzichtelijk te maken en te verbeteren? Hebben we daar geduld mee, of zeggen we: nu moet je maar eens verplicht gaan rapporteren. Dit is weer een enorme klus, waarbij de EU-Commissie en de lidstaten niet zo happig zijn om de volgende stap te zetten.”

OESO-richtlijnen
En het hoeft volgens Sargentini niet zo moeilijk te zijn. “We hebben namelijk de OESO-richtlijnen, waar het bedrijfsleven voor getekend heeft. Deze bieden handvatten voor bedrijven om met kwesties om te gaan zoals ketenverantwoordelijkheid, mensenrechten, kinderarbeid, milieu en corruptie. Vanuit de overheid verbied je geen import, maar je zegt: je importeert en houdt je aan de OESO-richtlijnen. Er is slechts één verplichting en dat is een rapportage op basis van de richtlijnen. Dat is eigenlijk hele zachte wetgeving.”

Dit artikel is onderdeel van het dossier ‘ketenverantwoordelijkheid’. Eerder verschenen de artikelen ‘Kledingindustrie maakt vuile handen in Myanmar’, ‘3 MVO trends voor 2018’, ‘Tony’s Chocolonely wil alle ingrediënten traceerbaar maken’ en ‘Verantwoordelijk de stekker uit je leveranciersrelatie trekken‘. 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres