Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Medicijntekorten in Twentse apotheken

Apothekers in Twente hebben regelmatig ruim 700 geneesmiddelen niet op voorraad. Apotheken zijn hierdoor vaak genoodzaakt om met elkaar te handelen, of zelfs in het buitenland te winkelen. De Twentse Apothekers Organisatie (TAO) zoekt het probleem in het zogeheten preferentiebeleid, maar stelt geen kant-en-klare oplossing te hebben.

Erik Mijnhardt, bestuurslid bij de TAO, stelt in Tubantia dat het preferentiebeleid – waarbij verzekeraars alleen het goedkoopste middel vergoeden – in principe wel werkt, maar dat geneesmiddelen soms wel heel veel in prijs dalen. Volgens hem is Nederland daardoor minder aantrekkelijk voor fabrikanten en leveren zij, zeker wanneer ze met schaarste te maken hebben, liever aan andere landen.

Samenspel
Mijnhardt vindt dat Nederland hoger in de prijs zou moeten zitten, maar stelt dat dit alleen maar mogelijk is met een betere samenspel tussen de overheid, verzekeraars en apothekers. Hij is kritisch op verzekeraars die stellen dat apothekers alleen maar tegen het huidige systeem zijn, omdat het hun marges zou raken. Volgens Mijnhardt is de tijd dat apotheken aan inkoop konden verdienen al lang voorbij.

Hamsteren
Veel potentiële oplossingen voor de tekorten leiden tot problemen, stelt Mijnhardt. Zo kan het hamsteren van medicijnen slecht zijn voor de gezondheid. En fabrikanten die zijn uitgeweken naar lageloonlanden nemen het risico van vervuilde leveranties met zich mee.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 22 januari 2019 18:49 uur

Verenigen als apothekers en inkoopcollectief starten met als doel parallel import medicijnen. Indien med urgentie en verbonden aan zkh dan mag men dit doen zonder dat de medicijnen afzonderlijk geregistreerd hoeven te worden bij IGZ...daarnaast ontsluit je de tussenhandel en kan men onder kostprijs leveren

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres