Magnifying glass Close

Materialen nieuwe verkeersleidingpost ProRail circulair ingekocht

ProRail is gestart met een pilot om een deel van de inrichting van de nieuwe verkeersleidingspost circulair in te kopen. De afdeling Facilitaire Zaken wil hiermee uiteindelijk minder materiaal gebruiken, om zo kosten, CO2-footprint en uitputting van schaarse grondstoffen te reduceren.

Het nieuwe gebouw beslaat ongeveer 4.500 vierkante meter en gaat het hart vormen van de treindienstactiviteiten van ProRail in en om Utrecht. De pilot richt zich vooral op nieuwe prestatiegerichte contractvormen en de circulaire inkoop van de vloerbedekking en het losse meubilair in de kantoorvleugel van de verkeersleidingspost.

Duurzame huisvesting
Naast de inrichting, is ook bij het ontwerp van het gebouw veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Er is bij het gebouw gebruik gemaakt van zonnecellen, driedubbel glas en hybride koelmachines. Voor de buitenkant van het gebouw is cortenstaal gebruikt. Dit is een duurzaam product met natuurlijke uitstraling, met een typische roestbruine kleur en met een natuurlijke zonweringsfunctie. De post biedt ruimte aan een seinzaal van ongeveer 1.000 vierkante meter van waaruit medewerkers rondom zicht hebben op het spoor en de omgeving.

Vooroplopen met pilotlocatie
Over het algemeen heeft de overheid weinig ervaring met circulair inkopen. Om de opgedane kennis later te kunnen delen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken ProRail gevraagd om de verkeersleidingspost als pilotlocatie voor grondstoffenmanagement en nieuwe inkoopsystemen beschikbaar te stellen.

Circulaire economie
Circulaire inkoop richt zich op de inkoop van bedrijven volgens de principes van de circulaire economie. Zo wordt er al bij het ontwerp en de productie van producten rekening gehouden met hergebruik. Ook is de keuze voor materialen en onderhoud gericht op een langere levensduur of hoogwaardige recycling.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres