Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Mars zorgt voor duurzaam impact in rijstketen

Als je impact wil maken op het gebied van duurzaamheid in grondstoffen, dan moet je starten met rijst”, vindt Louke Koopmans, Global Sustainable Sourcing Manager bij Mars Food. Rijst is dagelijkse kost voor meer dan 3,5 miljard mensen en levert levensonderhoud voor meer dan 1 miljard mensen. Als gevolg hiervan gebruikt de rijstsector 34 tot 43 procent van het wereldwijde irrigatiewater voor de productie. Daarnaast is rijst verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde methaanemissies.

“We zijn in 2011 begonnen met duurzaamheid in de rijstsector vanwege de kwaliteit”, ligt Koopmans toe. “In India en Pakistan gebruiken boeren heel veel pesticides. We zijn daarom farmer partnerships gestart om de kwaliteit te waarborgen. Vervolgens zagen we dat dit een mogelijkheid was om duurzaamheid op een grotere schaal te introduceren. We wilden echt leadership nemen in de rijstsector.”

Sustainable Rice Platform
Op het moment dat Mars deze duurzaamheidsstappen zette, werd er ook een Sustainable Rice Platform (SRP) opgericht. Dit platform is mede-opgericht door de UN Environment en het International Rice Research Institute om efficiëntie en duurzaamheid te bevorderen in de rijstketen. Mars besefte dat zij de keten niet alleen kunnen veranderen en heeft zich bij dit platform aangesloten. In 2015 heeft SRP een wereldwijde standaard gelanceerd voor duurzame rijst. Deze standaard beoordeelt leveranciers op 46 vereisten rond belangrijke onderwerpen, zoals productiviteit, voedselveiligheid, gezondheid van werknemers en arbeidsrechten.

“We willen dat voor 2020 al onze rijstboeren naar de SRP-standaard toewerken. In 2016 hebben alle basmati rijstboeren zich hieraan gecommitteerd, wat ongeveer 10 procent is van onze totale rijstvolume. Om dit te bereiken heb ik budget, maar daarnaast maken we ook gebruik van fondsen, zoals Helvetas en IFC. Met deze subsidies kunnen we veel meer projecten opzetten.”

Trainer-approach
Mars legt de eis om aan de SRP-standaard te werken niet eenzijdig op, maar ondersteunt de boeren hier actief bij. “Vroeger kochten we in via tussenhandelaren, maar nu hebben we lange-termijnrelaties met rijstleveranciers ontwikkeld. Deze hebben nauw contact met de boeren en ondersteunen hen in het voldoen aan de standaard. Dit doen zij bijvoorbeeld door het geven van trainingen, seminars en coaching. Op die manier helpen we hen om efficiëntere technieken te gebruiken, water te besparen en kunstmest en pesticides veilig te gebruiken. Ook ligt er een focus op gezondheid en veiligheid van arbeiders. We zien dat het inkomen van boeren in Pakistan hierdoor met 32 procent is gestegen.”

Leefbaar inkomen
Koopmans geeft aan dat Mars naast de ‘trainer-approach’ ook inzet op leefbare inkomens. “Dit betekent dat je genoeg geld moet hebben voor eten, onderwijs, gezondheid en een klein beetje spaargeld. Dit gaat verder dan het doorbreken van de armoedegrens, we willen dat boeren een fatsoenlijke levensstandaard hebben. Om dit te bereiken betalen we een premium, maar we leren hen ook efficiënter te werken, kijken hoe we het werkkapitaal kunnen verbeteren en we geven trainingen in financiële geletterdheid.”

Uitdagingen
Wat ziet de sourcing manager nog als uitdagingen? “Het zijn aardige investeringen in duurzaamheid. Investeringen die natuurlijk ook in marketing gestopt zouden kunnen worden. Dat blijft voor frictie zorgen in de business. Ik werk bijvoorbeeld nauw samen met inkopers, waar ik vooral acteer als adviseur. In deze relatie wordt ik natuurlijk wel uitgedaagd. Het management staat gelukkig volledig achter de duurzaamheidsdoelstellingen en willen er helemaal voor gaan. Dat zorgt ervoor dat we toch succesvol projecten uit kunnen zetten.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 15 juni 2018 12:34 uur

Mooi artikel Nancy, dank je wel.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres