Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Markt inkoopsoftware sterk in ontwikkeling

De markt van inkoopsoftware is sterk in ontwikkeling. Softwarepartijen fuseren steeds vaker met kleinere organisaties en ook internationale softwarepartijen overspoelen de Benelux-markt. E-proQure heeft in 2012 een marktverkenning gedaan naar e-Procurement systemen en heeft dit onlangs geactualiseerd.

Uit het onderzoek komt niet alleen een overzicht van het huidige aanbod van e-Procurement oplossingen, maar geeft ook inzicht in de ontwikkelingen op de markt. InkopersCafe.nl spreekt Wim Vriend van E-proQure over de resultaten.

Wat is het meest opmerkelijke resultaat uit het onderzoek?
“Belangrijk is dat bijna alle leveranciers nu oplossingen in de cloud bieden. Deze zogenaamde ‘Software as a Service’ (SaaS) zorgt voor meer laagdrempeligheid, omdat het gepaard gaat met een hoge focus op gebruiksvriendelijkheid. SaaS biedt over het algemeen meer mogelijkheden als het gaat om het koppelen met andere systemen, het onttrekken van data en het updaten van het systeem. Daarnaast is ook de total cost of ownership aanzienlijk lager door de lage beheer- en onderhoudskosten”, aldus vriend.

“Saas-oplossingen worden ook steeds vaker modulair aangeboden. Pakketten hadden voorheen losse modules die afgenomen moesten worden. Je nam óf purchase-to-pay óf contractmanagement óf leveranciersmanagement. Nu wordt dit als een geïntegreerd pakket aangeboden, maar ook als losse modules. Hierdoor kun je eerst met contractmanagement beginnen en later leveranciersmanagement aan de software vastknopen.”

Zie je nog meer innovatieve ontwikkelingen in de markt?
“Device onafhankelijk werken is één van de nieuwste ontwikkelingen. Device onafhankelijk werken betekent dat de software ook op de mobiel of tablet geopend kan worden”, vertelt Vriend. “Ook bestaat de behoefte aan integratie met systemen van externe partijen. Dit is vooral te merken aan de opkomst van e-factureren en e-orders, maar bijvoorbeeld ook door de integratie van catalogi van leveranciers en de purchase-to-pay software.”

Is de software nog wel veilig als het op verschillende apparaten staat?
“Het werken met software die zich fysiek in externe datacenters bevindt roept inderdaad vragen op over de veiligheid van de gegevens. Uit het onderzoek blijkt dat veiligheid niet voorop staat. Er zijn een aantal softwarepartijen die veiligheid wel als speerpunt hebben aangeduid. Die beschikken bijvoorbeeld over bepaalde certificeringen voor software en datacenters en passen protocollen toe. De verschillen tussen de leveranciers zijn groot. Het is dan ook van belang om hier aandacht aan te besteden bij de selectie van een e-Procurement systeem.

Kan de inkoper nog zonder e-Procurement?
“Inkopers moeten wel mee met het digitaliseren van inkoopprocessen. Niet alleen is het voor de optimalisatie van de bedrijfsprocessen noodzakelijk, maar ook de buitenwereld vereist in toenemende mate dat transacties en uitwisseling van informatie elektronisch plaatsvindt.”

Lees het volledige onderzoek.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres