Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Maleisisch hardhout toch niet duurzaam

Nog maar een paar weken geleden had het kabinet besloten dat de Nederlandse overheid tropisch hardhout uit Maleisië mocht inkopen omdat dit voorzien was van het keurmerk MTCS. Nu blijkt uit een rapport van Friends of the Earth International (FOEI) dat de rechten van de inheemse volken in Maleisië worden geschonden door de houtkap, meldt Trouw.

Nederland heeft het duurzame inkoopbeleid voor hout op papier goed ingericht. Er zijn verschillende criteria voor duurzaam bosbeheer opgesteld waar alle keurmerken aan moeten voldoen. Een grote meerderheid van het Nederlandse parlement heeft deze ook goedgekeurd. De keurmerken zijn ook door een onafhankelijke commissie (TPAC) gecontroleerd.

Inheemse volken
Toch is er wat misgegaan bij het controleren van de keurmerken. De mensen in de inheemse dorpen in de bossen in Maleisië hebben volgens het rapport van FOEI ernstig te lijden. Terwijl staatsecretaris Sharon Dijksma (infrastructuur en milieu) na een bezoek aan Maleisië liet weten dat de inheemse bevolking juist positief was over de criteria.

Bezoek TPAC
Ook de toetsingscommissie TPAC is naar Maleisië gereisd. Het bezoek zou eerst in het voorjaar van 2016 plaats vinden en duurde acht dagen. TPAC zou met een zelf opgesteld programma komen om te bekijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat.  Maleisië weigerde dat bezoek tot eind vorig jaar. Het bezoek dat uiteindelijk plaats vond, was ingeperkt tot drie dagen en werd door Maleisië zelf geregisseerd.

Onderzoek
TPAC zegt dat ze daardoor geen goed beeld heeft gekregen van de algemene praktijk in de gecertificeerde bossen. De commissie kon wel constateren dat er een groot wantrouwen bestaat bij de inheemse bevolking en dat kaarten voor auditors die het keurmerk controleren heel moeilijk toegankelijk zijn. Toch vond de commissie dat de knelpunten in voldoende mate waren opgelost. Voor Dijksma was dit, twijfelachtige, onderzoek een reden om het hardhout in Maleisië duurzaam te verklaren.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres