Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Machines zijn het meest winstgevende exportproduct

Nederland verdient het meest aan machines en machineonderdelen qua toegevoegde waarde. Deze waarde bedroeg in 2018 bijna 16 miljard euro, wat bijna 4 miljard euro meer was dan in 2015. Zo meldt NEVI naar aanleiding van cijfers van het CBS.

Metaal en metaalproducten zijn na de machines met bijna 6 miljard euro het meest winstgevende exportproduct. Daarna komt sierteelt met een toegevoegde exportwaarde van bijna 5,5 miljard euro. Verder brachten aardgas, kunststoffen, vlees en organische chemie uit Nederland ieder tussen 4,5 en 5 miljard euro aan exportinkomsten op in 2018. In de lijst van tien belangrijkste in Nederland gemaakte exportproducten was alleen van aardgas de toegevoegde waarde in 2018 minder dan in 2015. Wat de omzet betreft levert de export van voeding en dranken Nederland het meest op. Dat is net wat meer dan bij machines en apparaten.

Natuurproducten of grondstoffen

Nederland verdient gemiddeld 51 eurocent op elke euro geëxporteerd in Nederland gemaakt product. Dat was in 2015 nog 53 eurocent. Nederlandse bedrijven verdienen via de export het meest aan een euro natuurproduct of grondstof, namelijk gemiddeld 64 eurocent. Net hierna komen fabricaten, zoals bijvoorbeeld metaalproducten en textielwaren, met 63 eurocent per euro export. Tot slot zijn voeding en dranken (59 eurocent) en vervoermaterieel (53 eurocent) bovengemiddeld winstgevend voor Nederland.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres