Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Lithium wordt steeds populairder

Zowel de prijs als de vraag naar lithium is hard aan het stijgen. Een gevaar hierbij is dat de stijgende vraag overproductie kan uitlokken, iets wat veel gebeurt bij grondstoffen. De gestegen prijzen kunnen daarom ook net zo hard weer dalen, meldt het Financieel Dagblad.

Lithium is veel te vinden in lithium-ionbatterijen in consumentenelektronica. Maar, en dat verklaart de grote groei in de vraag, de batterij komt ook terug in elektrische auto’s. Ook al zit er maar een paar procent lithium in een lithium-ionbatterij, analisten van fondsenvergelijker Morningstar verwachten toch een groeiende vraag. De groei zal, volgens de analisten, met 16 procent per jaar gaan groeien, van 175.000 ton in 2015 naar 775.000 ton in 2025. Een groei die op de grondstoffenmarkten niet veel voorkomt.

Overaanbod
Het risico op overaanbod is daarom aanwezig. Piet Busscher, vermogensbeheerder van RobecoSAM, gelooft echter niet dat het de komende jaren zo’n vaart zal lopen. Er is namelijk veel vraag naar lithium. Bovendien is het de vraag hoe snel de producenten hun productie kunnen opvoeren. Lithium wordt op een paar plekken op de wereld grootschalig gewonnen. Dit is voornamelijk in Chili, China, Argentinië en Australië. Daarnaast is productie, in bijvoorbeeld Australië, lastig. Lithium zit daar opgesloten in gesteente en dat moet eerst verhit worden.

Experiment
Om toch aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen, wordt er veel geëxperimenteerd met nieuwe technieken. In Australië proberen ze bijvoorbeeld met chemicaliën lithium uit het gesteente te krijgen. Zo hoeft het niet eerst worden verhit.  

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres