Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Lijst SER moet kinderarbeid en slavernij stoppen

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft een lijst samengesteld van 3000 naaiateliers waar Nederlandse kledingverkopers mee samenwerken. Met deze lijst kan SER achterhalen bij welke fabrieken kinderarbeid en slavernij voorkomt en welke winkels daar inkopen, maar er zijn nog enige twijfels over de lijst. Dat meldt Volkskrant.

De SER wil met de publicatie van de locatielijst misstanden met mensenrechten, arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en milieu tegengaan. Fabrieken kunnen deze misstanden zelf melden en SER bekijkt de klacht dan met een speciaal daarvoor opgerichte commissie. Zij doen dan ook een bindende uitspraak over de klacht. Toch zijn er twijfels over hoe deze lijst zorgt voor duurzaam en maatschappelijk verantwoorde kleding.

Klein deel
Allereerst zetten de 64 bedrijven die hieraan meewerken zich al in voor betere werkomstandigheden. De bedrijven bevatten 40 procent van de markt. De lijst verandert niets aan de andere 60 procent van de kledingmarkt. De SER hoopt in 2020 wel 80 procent van de markt in de lijst te hebben verwerkt.

Niet openbaar
Een ander probleem is dat het wel te zien is waar Nederlandse bedrijven kleding laten maken, maar niet in welke ateliers zij actief zijn. Deze informatie is niet gepubliceerd vanwege concurrentieoverwegingen. Als ketens bijvoorbeeld een plek gevonden hebben waar ze tegen een relatief lage prijs en onder de juiste omstandigheden kleding laten maken, willen ze dat niet delen met andere kledingmerken. De SER is wel op de hoogte van deze informatie, waardoor zij bij mistanden op een locatie, de betrokken partijen daarover kunnen benaderen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres