Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Lidl koopt nog steeds plofkip in

Lidl blijkt nog steeds kip te verkopen van het plofkipras. De supermarktketen beloofde vanaf 1 januari helemaal ‘plofkipvrij’ te zijn, maar is niet overgestapt naar een langzamer groeiend ras. Met kunstgrepen zorgt de discountsupermarkt alleen dat de dieren iets minder snel worden vetgemest.

“Dit druist in tegen alle afspraken om over te stappen op diervriendelijkere kip”, reageert woordvoerder Niels Dorland van Wakker Dier tegen het AD. “Door de kippen van dit ras langzamer te laten groeien, vergroot je alleen het risico dat ze honger lijden.”

Verrast
Lidl is verrast door de kritiek. Volgens de supermarkt zijn er afspraken gemaakt over onder meer de maximale groei per dag, het aantal dieren per vierkante meter en de slachtleeftijd. Lidl zegt dat de kippen aan al deze eisen voldoen.

Slimme truc
“Economisch haalt Lidl een slimme truc uit”, zegt pluimvee-econoom Peter van Horne van Wageningen Universiteit. “Doordat deze kip veel grotere borstfilets produceert, is het vlees een stuk goedkoper dan de trager groeiende rassen waar Jumbo en AH op zijn overgestapt.”

Onderzoek
Lidl laat weten dat er met de Wageningen Universiteit direct een onderzoek wordt gestart naar de relatie tussen het ras, de leefomstandigheden en het welzijn van de dieren. “Wij gaan bij onze leverancier na op welke termijn we kunnen omschakelen naar een ander ras, als de uitkomst van het onderzoek dat vraagt.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres