Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Lichte daling PMI door Brexit

“Lijdt de NEVI Purchasing Managers Index (PMI) onder de Brexit?”, vraagt Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven, zich af. Deze maand zakte de export order index voor het eerst sinds 4 jaar onder de kritische waarde van 50. De index kwam uit op 49.8, wat wijst op een licht dalend exportcijfer.

“Met name producenten van investeringsgoederen rapporteerden lagere exportorders”, vervolgt de hoogleraar. “Niettemin bleef de binnenlandse vraag, met een indexwaarde van 51.7, goed op peil. Ook de productievolumes bleven op niveau (52.0) en zorgden voor een goede bezetting van het productie-apparaat.” Iets minder export orders stelde de productiebedrijven volgens Van Weele in staat om achterstanden in de productie en uitlevering te verminderen.

Toch is het volgens de hoogleraar niet allemaal rozengeur en maneschijn. “Stijgende inkoopprijzen van met name staal vertaalden zich in een lichte stijging in de verkoopprijzen. Als dit aanhoudt, kan dit een rem op de economische groei zetten. We zullen in juli en augustus zien wat de werkelijke effecten van de Brexit zijn.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres