Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Leveranciers machinebouwers gaan het moeilijk krijgen

Er staat druk op de verhouding tussen grote machinemakers en hun toeleveranciers. Dit heeft volgens onderzoek van economen van ABN AMRO te maken met de tragere economische groei, de steeds stijgende kosten voor onder meer ICT en het grote verschil tussen schaalgrootte en winstmarge. Zo bericht AccountantWeek.

De economen benadrukken dat machinebouwer en toeleverancier de afgelopen economisch voorspoedige jaren steeds meer partners zijn geworden. Ze investeren samen tijd, kennis en geld in nieuwe producten of diensten. ABN AMRO denkt dat door de minder goede economische vooruitzichten een kostendiscussie tussen beide partijen zal losbarsten. De toeleveranciers kenden de laatste vijf jaar een erg hoge bezettingsgraad. Hierdoor konden machinebouwers moeilijk wisselen van toeleverancier en was het voor toeleveranciers ook lastig om nieuwe klanten aan te nemen. Dit gaat volgens ABN AMRO veranderen bij lagere omzetten.

Scheve verhoudingen

Volgens ABN AMRO ligt de macht in de keten vooral bij de machinebouwers. Het betreft vaak ondernemingen met honderden miljoenen en soms wel miljarden euro’s omzet. Bij de toeleveranciers gaat het vaak om mkb’ers met veel minder omzet. De meeste grote bedrijven hebben liever niet dat toeleveranciers te afhankelijk van hen worden. Ze hanteren vaak een drempel van 25 procent voor het aandeel van hun bestedingen in de omzet van de toeleverancier. Groeit de leverancier echter niet evenredig hard mee met de machinebouwer, dan zal deze grotere toeleveranciers moeten gaan zoeken voor samenwerking. De economen denken dat het goed is als de partijen hun rol opnieuw definiëren.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres