Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Leveranciers hulpmiddelen moeten zich voorbereiden op harde Brexit

Minister van Medische Zorg Bruno Bruins heeft fabrikanten en leveranciers van medische hulpmiddelen in een brief opgeroepen zich voor te bereiden op een ‘no-deal’ Brexit. Volgens de minister beseffen veel bedrijven nog niet dat ze actie moeten ondernemen om na 29 maart te blijven voldoen aan Europese regelgeving. Bedrijven moeten bijvoorbeeld voor die datum hun productdossier overzetten van een Brtise keuringsinstantie naar een de door de EU27 erkende keuringsinstantie.

De minister roept in zijn brief leveranciers en groothandelaren ook op om samen met zorginstellingen in kaart te brengen in hoeverre hun producten afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk (VK) of een CE-certificaat hebben van een Britse keuringsinstantie. Zo kunnen ze er voor zorgen dat ze op tijd alternatieve producten in beeld hebben. Wanneer deze voorbereiden worden nagelaten waarschuwt Bruins voor bevoorradingsproblemen.

Toezicht
De Europese Commissie heeft inmiddels bekendgemaakt dat medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica met een Brits CE-certificaat die nu al in handel zijn, ook na 29 maart in de EU verhandeld en gebruikt mogen worden. Dat geldt volgens de Commissie echter niet voor nieuwe voorraden van deze producten die na die datum geproduceerd worden. De EU kan vanaf dan immers geen toezicht meer houden op de Britse keuringsinstanties die deze producten beoordelen.

Ontheffingen
Minister Bruins heeft op nationaal niveau wel de wettelijke bevoegdheid gekregen om ontheffingen te verlenen, zodat producten waarvan de certificaten niet door de EU erkend zijn, tijdelijk toch toegelaten kunnen worden. Dat is echter alleen mogelijk in uitzonderlijke situaties waarin de continuïteit van zorg in het geding is en er geen alternatieve middelen beschikbaar zijn.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres